Könnyedén a súlyosról

Hogy hol van a térkép közepe? Ott, ahol a térképet rajzolták. Európában Európa, Amerikában az Egyesült Államok, Kínában Kína a világ közepe. Értelemszerűen - írja Marján Attila, az évek óta Brüsszelben élő és dolgozó közgazdász tanár, mégpedig azért, mert hagyományosan és megrögzötten így nézünk a világra. Azaz, nemcsak a térkép közepére rajzoljuk magunkat, de meg is vagyunk győződve arról, hogy a mi kultúránk, a mi országunk ténylegesen is a világ közepe.

Marján Attila könyve e szemlélet és felfogás ellen érvel. Személyes élményeivel, interjúival, hatalmas gazdasági-kulturális-politikai ismerethalmazával bizonyítja: túl kell lépni e nézőponton, ha látni akarjuk, milyen lesz az a világ a következő évtizedekben, amely ma a teljes geopolitikai bizonytalanság, a "bármi jöhet" időszakában él, s amely kornak valóságos mozgásait elfedi a mantra, hogy Ázsia emelkedik, a Nyugat és a nyugati értékrend pedig visszaszorul. Ezért is előbb azt vizsgálja, hogyan látják az európaiak magukat és a világot, majd azt, milyennek látja Európát Amerika, hogy aztán már Kínára is tekintve arra összpontosítson milyen világrend ígérkezik a három nagy globális erőközpont sorsának alakulása nyomán.

Magával ragadó okfejtés. Nemcsak a feltáró, elemző, értelmező munka körültekintő alapossága, s nagy ívű következtetései miatt az, hanem mert Marján Attila a könynyedén, elegánsan író szakértők egyike, aki magától értődő természetességgel kalauzol körbe egy nagy feszültségű szellemi térben, drámai elevenségű problémái, választásai és döntései között. Nagy élmény ez a könyv. Mert együtt gondolkodhatunk, s még napokig, hetekig együtt kell gondolkodnunk vele kérdésein és válaszain.

HVG, 342 oldal, 3900 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.