Épített mesterművek

A hidaknak hat fontosabb típusát tartják számon. Vannak gerenda-, konzolos, ív-, függő-, ferde kábeles és kerethidak. Van, amelyik árkok, csatornák szurdokok fölött segít át bennünket és akadnak elképesztően távoli pontokat összekötő építmények, vagy ahogy a kötet nevezi őket: "épített csodák". Köztük meg mindenféle más. Hetvenöt különleges híddal ismertetnek meg itt bennünket, mindegyikkel két könyvoldalon.

Az egyik oldalon nagyméretű fotóban gyönyörködhetünk, a másikon mindig az adott híd helyét, méreteit bemutató kisebb képek, műholdfelvételek, szöveges tájékoztatók és összefoglalók világosítanak fel a fontos és érdekes tudnivalókról. Ez utóbbiak még azt is elárulják, miből milyen és mennyi építőanyagot használtak a szóban forgó hídhoz, mikor, miért, miféle munkálatok zajlottak, meddig tartott az építés, mennyibe került az egész, és mit szóltak hozzá a helyiek.

A másik kötet a váraké. Az uralkodás és a védelem erődítményeié. A toronyváraké, lakótornyoké, koncentrikus váraké, erődöké, fellegváraké, megerősített városoké, vízi és sivatagi váraké, szigetre épült váraké, a gótikus, a barokk, a neoklasszicista, s nem tréfa: a kedvtelésből épített, vagy épp a mesébe illő váraké, kastélyoké, palotáké mint amilyen Neuschwanstein, Lajos, az őrült bajor király műve a XIX. századból.

Takarékos, de minden lényegeset megemlítő szöveg tudósít a történetükről, mondja el legendáikat, mutatja be különlegességeiket, remek fotók segítségével alkothatunk fogalmat helyükről, nagyságukról, fekvésükről. Némelyik, noha sokszor ostromolták, századokon át bevehetetlennek bizonyult. Másokat, noha hadmérnöki remekművek, és egyáltalán nem mellesleg: gyönyörűek, nem is ostromoltak, mire ugyanis felépítették őket, fölöslegessé váltak. Pontosabban fantasztikus rezidenciákká alakultak át, még később tekintélyt parancsoló, képzeletet mozdító látványosságként, kulturális intézményként, legtöbbször múzeumként szolgáltak és szolgálnak.

Tehát, megint egy sorozat. Ismeretterjesztő és ajándéknak való könyvekkel. Akik csinálták, tudták mit akarnak, alapos munkát végeztek, és biztosra mentek. Külön öröme a magyar olvasónak a függőhidak közt tárgyalt Lánchíd, vagy a budai Vár jelenléte.

Kossuth, mindkettő 160 oldal, 6990 forint

Törcsvár vára [Törcsvár (Bran)], Erdély Románia, 1377. A legenda Drakula kastélyaként ismeri
Törcsvár vára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.