Ennyi?!

This Is It! volt a címe Michael Jackson Londonba tervezett, ám végül a halála miatt elmaradt koncertsorozatának. Magyarul: Ennyi! A próbákon készült werkfilmet mozifilmmé vágta össze a show rendezője, a spanyol származású Kenny Ortega. A dokumentumfilmet a keddi amerikai premiert követő napon a világ nyolcezer mozijában egyszerre kezdték vetíteni.

- Ha jól emlékszem, legutóbb 1994 augusztusában beszélgettünk a Hősök terén, amikor Jackson a HiStory klipet forgatta.

- Igen, aztán két évvel később a HiStory turnén is öszszefutottunk. Budapest volt az egyik első állomása a koncertsorozatnak, és legalább hatvanezer ember tombolt a lelátókon. Ott ültem fönt, ahonnan a világítást és a hangot dirigálják, a pálya kellős közepén, onnan figyeltem Michaelt és azt a lüktető-sugárzó energiát, amellyel szabályosan felrobbantotta a Népstadiont.

- Mikor, hogyan kezdődött a kapcsolata Jacksonnal?

- Először gyerektáncosként találkoztam vele, mikor ő még a Jackson Five-val járta Amerikát. A szakmai kapcsolatunk a nyolcvanas évek végén kezdődött. Felhívott, hogy volna-e kedvem vele dolgozni a Dangerous című turné koncepciójának kialakításában. Attól kezdve az összes jótékony célú fellépését együtt csináltuk, egészen a HiStoryig. Az utóbbi években, amikor Michael úgymond leállt, közös filmterveken agyaltunk. Tele volt zenei ötletekkel, írókkal, zenészekkel tárgyalt, egy percre sem állt le az agya. A következő két évet erre a turnéra szánta, amíg még olyan formában van, hogy ki mer állni a nézők elé. Utána tervezte a váltást.

- Mennyit tudott az egészségügyi problémáiról?

- Tudtam, hogy képtelen aludni. Azt pedig láttam, hogy próbaidőszakban nemigen eszik. És agyon volt stresszelve. Michael két évig törte a fejét, hogyan tud visszajutni a csúcsra. Mikor felhívott, hogy megvan az ötlet, folyamatosan ismételgette, Kenny, ennyi, this Is It! Erre csúszott ki a számon, te Michael, hívjuk a turnét This Is It-nek, ha már ennyire befészkelte magát a fejedbe!

- Mint barát, nem tette szóvá, hogy a nemalvással, nemevéssel tönkreteszi magát?

- Dehogyisnem. Ha azzal jött be a próbára, hogy már megint egy szemet se aludt, mindig letoltam, hogy de Michael! Kicsinálod magad, hazavágod az álmod, mindent, amiért hajtasz, és elpuskázod a jövőt. De ő csak hajtogatta, hogy nyugi, aggodalomra semmi ok. Ne felejtsük el, egy ötvenéves férfi volt, nem egy karonülő. Egy ponton el kellett engednünk. Nem szimatolhattam utána, nem lelkizhettem túl. Próba után elköszöntünk, ő erre, én arra.

- Az orvosa nem került elő a próbákon?

- Párszor. Mindig azt mondta, hogy Michael lelkileg és fizikailag tökéletes állapotban van. De nem is kellett hogy mondja. Láttam. A gyerekein kívül, akiket imádott, Michael Jacksonnak még egy szentség volt az életében az utóbbi két évben, ez a turné, a This Is It. Erőt, célt, önbizalmat, szellemi-lelki muníciót adott neki, hogy dolgozik. Az ötven koncerttel meg akarta dönteni minden idők előadói rekordját. És nem akart megállni Londonnál. Körbe akarta vele járni a világot.

- Különös módon ezzel a filmmel sikerült megmutatni Michael Jacksonnak azt az arcát, amelyet életében soha nem láttunk: az összes gyeplőt a kezében tartotta, a koreográfiától a hangkeverésen és a színpadképen át a jelmezekig. Mintha nem is vele, hanem neki dolgozna a stáb.

- Ez csak látszat. Michael csapatjátékos volt a javából. Szavajárása volt, itt a gyurma, nyomd bele te is a kezed, gyerünk! Hol én vettem meg az ő ötletét, hol ő az enyémet. A film néhány jelenetében, mely az utolsó három próbán készült, látszik, hogy Michael milyen csúcsformában volt. Egyszerre volt karmester, ügyelő, rendező, zenész és a show sztárja. Hallani sem akart róla, hogy ne élőben énekeljen, pedig ötvenévesen a tánchoz is szufla kell. Látszott rajta, hogy felszabadult, improvizál, variál, játszik, és amit odatett a színpadra, attól mindannyiunknak leesett az álla. A legutolsó próbán odajött hozzám, hogy "Kenny, megvan az álom! Akkora kő esett le a szívemről!"

- Mi az oka annak a szokatlan marketingfogásnak, hogy ezt a dokumentumfilmet összesen két hétig játsszák moziban?

- Kihagytak ebből a döntésből, de elfogadtam, mert van benne logika. Ki kíváncsi erre a filmre? A Michael Jackson-rajongók. Az átlagközönség - főleg manapság - megnézi, mire költi a pénzét, és valószínűleg kivárja a DVD-t. Ez nem egy hollywoodi kasszasiker. Még csak nem is egy koncertfilm. De mutasson még egy dokumentumfilmet, amelyet szerte a világon ugyanazon a napon mutatnak be. Nincs ilyen. Nem is volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.