Valamit visz a víz

„Így jöttem” – régi érettségi tétele ez a magyar filmnek. Ezzel a tanári karnak oly kedves, műfaji matricával az első filmes szárnybontogatásokat szokás megcímkézni, de ma már – Pálfi György műfaji renitenskedésének hála – az „így mentem el” filmekkel is számolnia kell a vizsgabizottságnak. Ebben az új hangokat megszólaltató jövés-menésben csinált helyet magának a Hajónapló 89–09 című tévésorozat: tizenkét „így maradtam” filmet, tizenkét szabadon választott kötelező gyakorlatot, tizenkét fiatal magyar filmrendező kortárs novellaátiratát vetíti november 1-jétől vasárnap délutánonként az m1.

Tizenkét 25 percbe sűrített hangulatjelentést, melyben a rendszerváltás után szocializálódott generáció (még vagy már) fiatal filmesnek számító tagjai adnak számot a való világhoz, a kortárs irodalomhoz és az egymáshoz való viszonyukról. A műfaji folytonosság látszatát kelti, hogy mindezt az ántivilág egyik jótékonyan támogatott televíziós műsorszámá-

ban, a mára (sajnos) hivatalosan is kihaltnak tekinthető tévéfilm keretei között teszik, de hagyjuk az iróniát az alkotókra, akik – nagyon is eltérő alkatú művészekről lévén szó – bizonyára éppúgy élnek majd görbetükör-állítási jogukkal, mint a dokumentarista őszinteség eszközeivel.

De nem csak látásmódjukban, korosztályosan is vegyes a csapat: az osztályfőnökök nevét viselő évjáratok közül több is képviselteti magát Mátyássy Áron, Fonyó Gergely, Miklauzic Bence, Bollók Csaba, Jánossy Natália, Török Ferenc, Cserhalmi Sára, Bodzsár Márk vagy Nemes Gyula személyében.

Arról eddig is tudtunk, hogy az együtt indulók több ponton is kapcsolatot tartanak egymással, produkciós alapon éppúgy, mint kreatívan, a Hajónaplóban azonban a fiatalok és a még fiatalabbak, más-más hangon és más-más tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egy csapatban mesélnek; Garaczit, Parti Nagyot, Darvasit, Spirót, Grecsót, vagy Tart – a húszéves létére még mindig kicsi, új magyar valóságról.

Top 5

1. Film: Karácsonyi ének

Robert Zemeckis meg Jim Carrey, meg valami Dickens nevű fickó meg valami Scrooge…

2. Film: 1

Tudományos és fantasztikus és magyar. Stanislaw Lem és Mucsi Zoltán rég várt találkozása.

3. DVD: Pokolba taszítva

Két Pókember közti ebédszünetében Sam Raimi visszatért szalonképtelen gyökereihez.

4. Film: The Brothers Bloom

Világutazó szélhámosok keménykalapban, kis híján krumpliorral. Rachel Weisz és Adrian Brody közreműködésével.

5. DVD: Engedj be!

Szívbe markoló vámpírfilm. Megérdemli, hogy az eredeti svéd címet is megjegyezzük.

Egy jelenet Bodzsár Márk Levegőt venni című filmjéből
Egy jelenet Bodzsár Márk Levegőt venni című filmjéből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.