Az eseménytelenség örömei

A jól értesültek közölték, hogy ki sem nyit többé, bank nyílik a helyén vagy bevásárlóközpont.

Néhány őrületes koncert Da capo 2011 címmel. A legőrületesebbiken Kocsis Zoltán elvezényli az összes Beethoven-szimfóniát, aztán vége. Bezár a Zeneakadémia. Ijesztő hír. Hogy még ijesztőbb legyen, a jól értesültek közölték, hogy ki sem nyit többé, bank nyílik a helyén, bevásárlóközpont, vagy csak meghagyják üresen, bevert ablakokkal, város szégyenének. Nem mintha lennének kételyeim a város szégyenviselési képességeit illetően, hiszen azon már nem is háborgunk, hogy a közeli Király utcán a felújítás után szétesett az útburkolat, úgy közlekedünk ott, mintha mi sem lenne természetesebb ennél. Az mindenesetre könynyen előfordulhat, hogy a Da capo 2011 címet utólag módosítják majd 2013-ra. Csak az a baj, hogy már a 2011 is elég messze van.

Volt baj elég a Zeneakadémia nagytermével. Májustól elviselhetetlen volt a hőség, ha valaki nekitámaszkodott a falnak, a faborítás elengedett, a székek kicsik voltak és kényelmetlenek, de mégis: ebben a teremben lépett föl Richter, Gilelsz,

Szokolov. Kocsis, Ránki, Schiff. Ojsztrah, Kremer, Menuhin. Itt próbált Bernstein, itt mutatkozott be a Fesztiválzenekar, itt ostromolta meg a tömeg Maurice André miatt a kapukat, itt égett le a minap az orgona. Nem mintha a váratlan események annyira fontosak lennének a Zeneakadémia történetében. Épp az volt a Nagyterem lényege, hogy soha nem történt semmi rendkívüli, semmi címlapra kívánkozó. Nem lőttek le senkit, nem szakadt le az erkély, nem dőlt meg a rendszer. Frakkos urak és estélyi ruhás hölgyek zenéltek. Minden, ami valóban szenzációs volt, belefért ebbe a keretbe, a Zeneakadémia hétköznapi ügymenetébe.

Hiányozni fog. Legalább két éven keresztül nem fogunk normális zongoraestet hallani, mert a MűPa hatalmas légterében elvész minden igazi finomság, és nem menti meg a közepes zenekarokat a terem kegyes és barátságos akusztikája. Nem juthat majd eszünkbe negyed nyolckor, hogy talán mégis jó lenne ma este hangversenyre menni. Értem, hogy ennek meg kell lennie. Kicsit mégis olyan, mintha elvennék az ember egyik lábát, miközben biztosítják arról, hogy két év múlva kap majd másikat. Nem csak az a kérdés, hogy milyen lesz az a másik láb. De mi lesz addig?

Top 5

1 . Kontroll Csoport

A legendás underground zenekar New York-i fellépése előtt mintegy főpróbaként október 30-án este 7-től a Petőfi Csarnokban.

2. Rutkai Bori és a Specko Jedno

A lemezbemutató koncertet az énekesnő festményeiből készült vetített etűdök, animációk illusztrálják október 31-én este 8-tól a Trafóban, mert nem mindegy...

3. Jandó Jenő

A világszerte ismert briliáns zongoraművész Bartók: Az éjszaka zenéje szvitjét adja elő november 1-jén délután 3-tól a Magyar Rádió 6-os stúdiójában.

4. Boban Markovic Orkestar

Hazánkban a már nem csupán Kusturica filmjeiből ismert balkáni zenekar november 4-én este 9-től Pécsett, az Uránia Filmszínházban koncertezik.

5. Cassandra Wilson

A kétszeres Grammydíjas kontraalt amerikai énekesnő dzsesszt, bluest és popzenét ötvöző dalai november 5-én este fél nyolctól a Művészetek Palotájában hangoznak fel.

Bezár a Zeneakadémia
Bezár a Zeneakadémia
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.