Lemezen az underground

- Ez a sorozat hiánypótló, a Kontroll Csoport visszatérése miatt aktuális, és igenis létezik még egy olyan réteg, amelyik nem letölti, hanem megvásárolja CD-n a neki tetsző zenéket - sorolja az okokat Pécsi József, az Alexandra Records vezetője, miért is döntöttek úgy az 1G Recordsszal közösen a drasztikusan zuhanó CD-eladások ellenére, hogy megjelentetik a nyolcvanas évek underground zenekarainak felvételeit.

Ápolók, Balaton, EF Zámbó Happy Dead Band, Vidámpark, Kampec Dolores, Trottel, Ági és a Fiúk, Kézi-Chopin, Sziámi, Új Nem, Spenót Zenekar, Sexepil, Millenniumi Földalatti Vasútvonal, Balkan Fouturist, Flash, Ugatha Kristie, Tudósok, 2.Műsor - az első 25 lemezen az ő felvételeik hallhatók. A válogatásnál Keleti Tamás zenészszel, az 1G Records munkatársával nemcsak azt vették figyelembe, mennyire voltak az együttesek meghatározók a nyolcvanas évek undergroundjában, de azt is, vannak-e felhasználható anyagaik. Volt olyan együttes, amelyik azért maradt ki az első körből, mert a tagok jelenleg különböző országokban élnek, és nem sikerült mindenkivel felvenni a kapcsolatot. Ez pedig például a szerzői jogok miatt elengedhetetlen.

A lemezek között van jó néhány, amely már megjelent a kilencvenes években a Bahia kiadó gondozásában, de a cég megszűnt, így ezek a felvételek mára hiánycikknek számítanak. Akad, amelyik csak kazettán volt elérhető (például az Ápolók Gyönyörű kikelet gépfegyverdallal című anyaga, vagy az Ugatha Kristie Világhamvasztója), némelyik csak bakeliten jelent meg (ilyen a Kontroll Csoport Nap-Nap Fesztivál című felvétele), de olyan is napvilágot lát most, amelyet sohasem adtak ki korábban (mint például az EF Zámbó Happy Dead Band Himalája című anyaga). A tervek szerint a tavasszal folytatódó sorozatban további ritkaságok jelennek majd meg.

A hivatalosan Port.hu Underground Sorozat névre keresztelt 25 CD a napokban került a boltokba, és a tervek szerint novemberben az utolsó lemez is megjelenik. Egy-egy lemezt 300-1500 példányban adtak ki, de bármikor készek az utánnyomásra. Ha a lemezenként 2500 forintos áron kínált sorozat beváltja a hozzá fűzött reményeket, nem csak CD-n folytatják a sorozatot: egyes felvételeket bakeliten is kiadnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.