Markomban a város!

Újra el kell szomorítanunk a papírzizegés- és a nyomdafestékillat-függőket, újságokra és kötetekre ugyanis nem sokáig lesz már szükség. Ennek legújabb bizonyítéka a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) találmánya, az Artur.org.hu. Kortárs építészeti túraoldal, vagy ha tetszik, mobiltelefonba gyömöszölhető útikönyv.

Odaáll az ember hamarosan megnyitó Párisi Nagyáruház elé az Andrássy úton. A bejárattal szembeni villanyoszlopon apró matricát fedez föl, az ábra leginkább amőbajáték-hadszíntérre emlékeztet, közvetlenül a kapitulálás előtt. Na, ezt a fekete-fehér kockás kis mezőt (QR vagyis Quick Response kódot) kell most már kamerás mobiltelefonnal lefényképeznie ahhoz, hogy megtörténjen a csoda. Amennyiben ugyanis a megfelelő mértékben technokrata városnéző korábban letöltött egy bizonyos szoftvert az Artur. org.hu-ról, telefonja kijelzőjén pillanatokon belül megjelenik a Párisi Nagyáruház épületéről szóló részletes leírás, ráadásul fotókkal, több nézetből. Az ötletgazdák szerint eleinte a japán turisták lelkesednek majd a legjobban ezért a "kütyüzésért", hiszen 1994-ben náluk használtak először QR-t, ezt az egyszerű szoftver segítségével feloldható bináris kódot, méghozzá gépkocsialkatrészek azonosítására.

A KÉK legújabb leleménye, az artur.org.hu nevű kortárs építészeti túraoldal tehát valóban olyan kínál, ami még nem volt. Azt azért elárulja az (egyébként teljesen nonprofit) projekt kurátora, Kovács Dániel, hogy az ötletért ellátogattak az osztrák Nextroom és a holland gazdájú Mimoa nevű kortárs építészeti oldalra is.

Az Artur mégis teljesen más.

Kezdjük ott, hogy a logó egy kutya. Nemcsak, mert jól mutat a Sirály Dóra tervezte dizájnban, hanem mert ez az oldal külön gondol az ebekre és gazdáikra is. Azután az idősekre, a kisgyerekesekre, a kerekes székesekre és a bringásokra. Hét belvárosi túrájukat úgy állították össze, hogy tolókocsival, bottal, babakocsival és biciklivel lehetőleg ne kelljen hegyre kaptatni és kötélhídon átkelni. A többinél jóval rövidebb kisgyerekes séta végállomása az állatkert, a külföldieknek pedig még a szuvenírvásárlást is becsempészték a programba.

- Hatvannégy kortárs épületet válogattunk ki több szűrőben, közülük a legrégebben épült, pontosabban újraépített a Paulay Ede utcai Új Színház, a legfrissebb a hamarosan megnyitó Párisi Nagyáruház - magyarázza Kovács Dániel. - Fontos szempont volt, hogy a túraállomások között ne kelljen fél órákat gyalogolni anélkül, hogy valami történne. Úgy is szűkítettük a kört, hogy sokféle funkció maradjon a kínálatban: színház, irodaház, kulturális központ. Egyelőre nyilván hiányoznak az ipari és raktárépületek, hiszen a hét elkészült útvonal mind a belvárosban fut, például a budai Várban, a Palotanegyedben, a Városligetben, Ferencvárosban és Józsefvárosban. De tervezzük, hogy az oldalt nemcsak Budapesten bővítjük, hanem jövőre Pécsnek, Európa kulturális fővárosának is készítünk egy lokális Arturt.

Akinek egyébként eszébe sem jutna a saját városában túrázni, de tűzpiros, Artur-logós stencilre tapos a budapesti járdán, éljen a lehetőséggel. Kapja elő a mobilt, és lesse a kódot. De már ne az ideiglenes megoldásként bevetett villanyoszlopokon: Kovács Dánielék ugyanis mind a 64 helyszín tulajdonosától engedélyt kaptak, hogy a matricákat a bejárat belső üvegére ragasszák. Szóval QR a kirakatban, indulhat az Artúra!

Telefonra üzen az építészeti túraoldal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.