A Blood and Honour hangjai

A szélsőjobboldali dalszövegeket éneklő Hungarica első helyen nyitott a minap a Mahasz listáján, mellette még több, úgynevezett "hazafias rockot" játszó előadó szerepel az első tíz között.

Az újfasiszta szervezeteket tömörítő, Európában hírhedtté vált NS Front magyar Blood and Honour (Vér és Becsület) tagozata az idén kiadott, 16 számos válogatáslemezzel (Összetartás - Kitartás) ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Az összeállításban olyan zenekarok szerepelnek (tisztelegnek a neonáci szervezet előtt), amelyek - a kísérő reklámszöveg tanúsága szerint - az utóbbi években "a szervezetet, azt megelőzően pedig a mozgalmat mindvégig hűségesen erősítették." Ezek olyan formációk, amelyek "sem a baloldali, sem az áljobboldali térfélen nem kapnak - s igaz, elveikből kifolyólag nem is igényelnek - helyet."

Zenéjükről kevés érdekesség mondható, többnyire "zúzós" rock, hatecore, hardcore, metal, punk, a dalcímek, szövegek (a lemezhez 12 oldalas szövegkönyvet is mellékeltek) a lemez hátteréről pedig kifejezetten meglepő, sőt megdöbbentő részleteket lehet összeszedni a világhálón alig néhány óra alatt.

A Blood and Honour mozgalom augusztusban hetekig szerepelt a nyilvánosság előtt. A hazai és külföldi antifasiszta szervezeteken kívül az országos és a nemzetközi média is bő terjedelemben foglalkozott a Magyarországon tervezett Rudolf Hess emlékmenettel, s azzal a koncerttel, amelyet a felvonulás után adott volna a CD-válogatáson szereplő zenekarok egy része. A felvonulást augusztus közepén betiltották, a koncertet azonban áttették a mozgalom nógrádsápi "Nemzeti Házába". A neonáci szervezeteket összefogó NS Frontot és a kötelékébe tartozó Vér és Becsület mozgalmat több országban betiltották, nálunk a szerveződés továbbra is aktív, s a zene segítségével egyre hangosabb és agresszívabb.

A brit skinhead zenész, Ian Stewart Donaldson által alapított, s hamarosan nemzetközivé vált Blood and Honour faj- és nemzetvédő mozgalom "magyar divíziója" tavaly volt tízéves. Stewart a Skrewdriver zenekar frontembere volt, 1993-ban máig tisztázatlan autóbalesetben hunyt el. Életét a "fehér faj védelmének és a nemzetiszocialista eszme terjesztésének szentelte", az úgynevezett fehér fajvédő muzsika segítségével meglehetős sikerrel.

Napjainkban Ausztráliától Magyarországig, a világ számos országában vannak követői, akik azon fáradoznak, hogy "ez a fajta zene minél szélesebb körben terjedjen." A mozgalom hangadói szerint a koncertek és az azok köré szervezett rendezvények "sok embernek ugródeszkául szolgáltak/szolgálnak a komolyabb politizálás felé." Az NS Front és a Blood and Honour szervezeteit Nyugaton rendre terroristának bélyegzik és betiltják, Németországban például alkotmányellenes cselekmények miatt. Magyarországon viszont a neonácik, ha nem is zavartalanul, de folytatják a tevékenységüket.

Mégpedig meglehetősen sok támogatóval, amit jelez: a lemez és a többi hasonló kiadvány országszerte számos jobboldali könyves- és CD-boltban megvásárolható. A kiadványok és a zenekarok köré jelentős emléktárgybiznisz épült fel. A csapatok már nemcsak a nemzeti rockhoz kapcsolható fesztiválokon vendégszerepelnek, hanem saját fesztiválokat is szerveznek, 2009. július 10-11-én például a Blood and Honour jubileumi fesztivált.

A Fehér Törvény zenekar a honlapján nemrég a hírrovatban "hazai lemezinvázióról" tudósított - teljes joggal. A piacot az elmúlt hónapokban elárasztották a hungarizmussal kapcsolatba hozható kiadványok. A zenekarok - rendszeres turnézás keretében - országszerte bemutatják lemezeiket, a koncerteken gyakran fellépnek a külföldről érkező "bajtársak" is, ugyanakkor magyar zenekarok és sleppjük látogatott Németországba, Spanyolországba, Szlovákiába, Olaszországba, Belgiumba, Hollandiába, jelezve, hogy a magyar neonáci zenekarok betagolódtak a nemzetközi NS zenei életbe és klubhálóba. Ugyanez vonatkozik a lemezkiadókra is: a német Moloko Plus és a Loyalti Records közös kiadásában jelent meg a German-Hungarian Friendship című CD, és számos hasonló projekt van most is előkészületben. Eközben a magyar terjesztők zavartalanul hozzák be Európa más országaiból az NS-zenekarok kiadványait, amelyek hangütése még a magyar produkcióknál is keményebb.

Ugyancsak figyelemreméltó fejlemény, hogy a neonáci mozgalom nemcsak a "hungarista hősöket" tekinti immár példaképének, hanem az 1956-os forradalmat és annak forradalmárait is bevonta eszmekörébe. A világhálón kínált CD-k között érdekes válogatásra bukkanhatunk. A forradalom 50. évfordulójára a BHS Service jelentette meg a Hősök vére című válogatást, amelyen az előadók jóvoltából a hungarista "hazafias" eszmék egy platformra kerülnek '56 eszméivel, a pesti srácok Szálasi nyilasaival, az ismert magyar költők (Tamási Lajos, Kiss Dénes) versei a Blood and Honour előtt tisztelgő zenekarok szövegeivel. Jellemző az is, hogy egy videofelvételen Morvai Krisztina olvassa fel kiáltványát a Hungarica koncertje közben.

Minderre nagyon sokan még ma is legyintenek, mondván, perifériális jelenségről van szó. Pár száz, alkalomadtán pár ezer ember hőbörög, tévelyeg a szélsőjobb holdudvarában identitást keresve. Csakhogy ma már a kemény maghoz jelentős számú rokonszenvező és érdeklődő csatlakozott. A rockkoncerteken, fesztiválokon, sporttáborokban, hétvégi túrázásokon, motorostalálkozókon meglepően sokan vannak jelen a korábbi évekhez képest. Európa neonácijai is szívesen jönnek hozzánk az ünneplések alkalmával, s a világháló a bizonyíték rá, hogy az NS-mozgalom ma már biznisznek sem utolsó. A figyelmeztető jelek szaporodnak, van tehát ok az aggodalomra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.