A zene az kell! - IV.

A Nemzeti Kulturális Alap megbízásából a Szonda Ipsos Média-, Vélemény- és Piackutató Intézet 2005 és 2008 között folyamatosan végzett zenei kutatásokat. Ezekben a hetekben a kutatási eredményekből válogatunk, ezen a héten utoljára, a zenei rendezvényszervezőkkel készült interjúkból. A kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy vajon az általuk megkérdezettek milyen szempontok alapján választják ki ez egyes eseményeikre meghívott zenészeket, az ott fellépő művészeket, illetve melyek a műsor-összeállítás főbb szempontjai.

Nem meglepő, hogy a szervezők többsége (70 százalék) elsősorban a minőség, a színvonal, illetve, más összefüggésben a népszerűség, hírnév alapján választja ki a program szereplőit. Az ár, a költségek, azaz a fellépti díj is szerepet játszik (35 százalék említette), de csak a színvonalnak alárendelten. Mindössze egy-két cégnél bizonyult elsődleges szempontnak a költségvetésbe való beleilleszthetőség.

A megrendelő kérése vagy az elvárások, igények a válaszadók egytizede szerint játszanak szerepet a fellépők megválasztásakor. A válaszadóknak csupán nyolc százaléka igyekszik a magyar előadókat előnyben részesíteni. Ugyancsak nyolc százalékuk említette, hogy azokkal a művészekkel, akikkel korábban már volt pozitív tapasztalatuk, szívesebben dolgoznak együtt. Természetesen egyéb szempontok is szerepet játszanak egy-egy műsor összeállításában, így például az, hogy a meghívandó művész ráér-e, vagy hogy a fellépő személye, az előadásának műfaja illeszkedik-e a program többi részéhez, vagy a helyszínhez.

A műsor-összeállítás legfőbb szempontjaiként a legtöbben (70 százalék) a zenei stílust és az előadóművészt, illetve a mű megismertetését jelölték meg. Közel hattizedüknél a rendelkezésre álló anyagi keret befolyásolja a programot. Az egyéni ízlés, az előadóművész hírneve, valamint az előadóművész(ek) megbízási díja egyaránt 55-55 százalékuknál játszik szerepet a műsorok összeállításakor. A zenei rendezvényszervezők felénél a bevétel is meghatározó. Az, hogy hiánypótló rendezvényt szervezzenek, a cégek 45 százalékánál szempont.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.