Hosszú álmok éjszakája

Ismét Tar Sándor író lépteinek nyomában lépdelünk kocsmáról kocsmára Debrecenben: az egykor általa is gyakran látogatott helyeken koccintunk az emlékére, fölolvasunk egy-egy novellájából, s ennek hatására mély csönd támad a füstös asztalok körül. A szombat délelőttöt lassú leittasodással töltő törzsvendégek arcán döbbenet. Ez az V. Tar-túra, a 2005-ben elhunyt debreceni író életműve előtt való, évről évre megismételt tisztelgés.

Itt vannak egykori barátai, munkatársai, tisztelői és olvasói, akik az egyszerű debreceni munkásemberben, Tar Sándorban elsősorban az ezredvég nagy magyar íróját látják: a Nóra jön, A mi utcánk, A 6714-es személy vagy a Lassú teher című kötetek alkotóját. Eljöttek ismét, holott a Tar-túra résztvevői már tavaly is megkapták a magukét különböző internetes fórumokon: ezek a túrázók, ezek a részeges alakok - így a kommentelők - egy lebukott besúgót próbálnak tisztára mosni. Száz év múlva könnyebb lesz Tar Sándor olvasóinak a dolga: a XXII. század magyarjait vele kapcsolatban már nem fogja béklyóba kötni személyes indulat, ellenszenv és gyűlölet. Remélhetőleg csak az írót ismerik majd, és nem a megtaposott embert, aki nyilvánosságra került bűnei miatt meggyűlölte és megbüntette saját magát, majd igyekezett olyan gyorsan és sokat inni, hogy mielőbb belehaljon.

Barátok, munkatársak, tisztelők és olvasók

- Debrecen az álmok városa, itt nagyokat álmodnak, akik tehetik. Manapság toronyházat a Nagyállomás mellé, buszállomást és más egyebet, miáltal feltehetően eltűnik a Petőfi téri park mindenestül. Ahogyan lassan eltűnik minden, ami zöld. Kell a hely az álmoknak - idézi Tar Sándor Hosszú álmok éjszakája című, 2004-es írását Giczey Péter, a Tar-túrát szervező Együtt Debrecenért Egyesület elnöke a Turmix bárban. A belvárosban vagyunk, fél perc járásra a polgármesteri hivataltól, és a felolvasásból azonnal megértjük, hogy miért nem kedvelte Debrecen városa Tar Sándort.

A Turmixból a Lillába indulunk, s a menetben ott gyalogol velünk a nyugdíjas Ollári István egykori kazincbarcikai gyárigazgató. Aminek azért van némi bukéja... - a volt gyárigazgató, amint a volt debreceni melós emlékére olvas és menetel. Szerinte Tar Sándor kivételesen ritka érzékkel írta le az egyszerű munkások világát - különösen a Nóra jön című kötetet kedveli tőle.

- Kilenc óra volt, dehogy aludt ilyenkor már Vén Ede, ekkorra már bevette a reggeli kávéját a Mosoly nevű kocsmában menedzsertablettával, a pultos tudta, ez egy fél rumot jelent, bele a kávéba - olvassa a Végkielégítés című írást a Lillában Gadus István helyi liberális politikus, s a túrázók nagyon hálásak neki érte, hogy éppen ezt a részt választotta. Hiszen később előkerül egy Bálint nevű ivócimbora, aki azzal dicsekedhet, hogy a Paksi sörözőben annak idején ő tanította meg Tar Sándort "menedzsertablettát" inni. S hogy mennyit ittak belőle?

- Huhuhuhú - húzza el a száját a szemüveges, sovány férfi -, pontosan meg nem mondom. De legalább ötöt naponta.

Elismerően nézünk rá: csoda, hogy még él.

Végül kikötünk az Ádám presszóban, ahol a megfáradt túrázókat - immár hagyományosan - marhapörkölt várja juhtúrós, kapros tésztával. Meg a meglepetéshír: az Aczél Géza költő által szervezett Debreceni Irodalmi Napokon idén novemberben ismert színművészek műsoros estet adnak Tar Sándor műveiből. A címe az lesz: In memoriam.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.