Látogathatók lesznek az egri vár pincéi

Az 1552-es ostrom előtt sziklába vájt pincerendszert is látogathatóvá teszik az egri várban. Jelenleg a látogatók előtt elzárt terület a vár egyik központi része. A székesegyház romjának kapuja előtti területen süllyedés miatt egyenetlen a talaj, amit az alatta lévő dézsmapince okoz.

A feltöltésre addig nincs lehetőség, amíg magát a pincét meg nem erősítjük, hiszen beszakadhatna a járat- és üregrendszer - mondta Veres Gábor, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója. A területen egyébként két pince van egymás alatt. A mélyebben húzódó, mintegy 250 méter hosszú, a hajdani dézsmapince, amelyben még a török idők előtt tárolták a püspökség beszedett borát. Az eltömődött bejárata miatt elfeledték, feltárására csak a XX. század második felében került sor. Látogatni nem lehet. Ugyancsak a föld rejti még a provizori palota maradványát. Az egykori palota - amelyben Dobó István is lakott - föld feletti része megsemmisült, csupán a pincéje maradt meg.

A vármúzeum a Regionális Operatív Program keretében pályázik a támogatás reményében a dézsma- és a provizori pince megnyitása érdekében, ahova nemcsak lépcsőn, hanem liften is lejuthatnak majd a látogatók. A tervek szerint a Szép-bástyát is felújítják, valamint ismét megnyitják a vár tövében álló Török-kertet.

Egri vár - várjátékok
Egri vár - várjátékok, Szabó Barnabás felvétele, 2009-10-09,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.