Igazi boszorkányság

Kiskoromban kimondottan utáltam a gyerekrajzokat utánzó, krikszkraksz-szerű könyvillusztrációkat. Úgy éreztem, hogy palira vesznek.

Valójában még ma sem értem, miért gondolják a felnőttek, hogy a gyerekeknek tetszenek a girbegurbán megrajzolt, krumplifejű, gülüszemű figurák meg a szájbarágós, didaktikus mesék.

Másrészről örvendezek. Mert mostanában egyre gyakrabban találkozni felnőttekkel, akik valahogyan ráéreznek a gyerekek ízlésére. Nemcsak rajzban, zenében és táncban, hanem szövegben - mesében és mesejátékban is. Úgy szólalnak meg, hogy a gyerekek majd kibújnak a bőrükből. Belőlünk pedig előmerészkedik a hat- meg a tizenegy éves, a világ pillanatok alatt pont olyan szivárványszínű és szagos lesz, mint akkor, a pukkanós fehér bogyót taposó versenyek idején.

Az efféle koncertre, mesére, színházra azonnal odaröpítem a gyerekemet. A Mesebolt Bábszínház invitálását is ilyennek, igen nagyon szívhez szólónak találtam. "Szeretek néha délután teázni, pöttyös bögrékbe titkot gyűjteni, színes záporban tök jó bőrig ázni, vadkörteszörpöt jéggel hűteni, jó az álmokba vendégségbe járni, kifundálni egy új virág nevét, de legjobb mégis vendégekre várni, gyertek el, és én mondok egy mesét."

Most az a szerencse érte a hétvégi kultúrélményre vadászó fővárosi szülőket, hogy a szombathelyi társulat október 14-én és 15-én Budapesten (a Marczibányi Téri Szabadidőközpontban) vendégeskedik Amália című produkciójával.

A Weöres Sándor szövegkönyvírói és bábprodukciós pályázat nyertes darabját a Mesebolt Gimesi Dórának köszönheti, ő viszont a nyersanyagot annak a Boldizsár Ildikónak, akit az utóbbi időben leginkább meseterapeutaként emlegetnek. Pedig ő a kutatás mellett szerkesztő és író is egyben. Amália álmai - Mesék a világ legszomorúbb boszorkányáról című kötetének bábszínpadra írt történeteivel idén, az V. Gyermekszínházi Szemlén nyertek díjat a szombathe-lyiek. Az érdem többek között Badacsonyi Angéla, Kovács Zsuzsanna és Veres András színészeké és Tengely Gábor rendezőé.

 

Top 5

Tojásból lesz a csoda! Az október 9-én kezdődő háromnapos siófoki fesztiválon lesz tojásudvar, Mátyás király-mese, táncház és koncert.

Az Aprók Tánca folytatódik a Hagyományok Házában (I., Corvin tér 8.). Október 9-én, délután öttől ének, zene és tánc várja a gyerekeket.

A Zendülők című, főként középiskolásoknak ajánlott színházi előadás - drámafoglalkozással - október 11-én és 13-án a Bárka Színházban.

Babakoncert lesz október 12-én, délelőtt 11 órától a Művészetek Palotájában. A 0-12 hónapos babák életük első (30 perces) koncertjét hallgathatják végig.

Marék Veronika meséi október 13-án, 14-én fél 11-kor a Kolibri Fészekben (Andrássy út 74.).

Badacsonyi Angéla az Amália című előadásban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.