Táncsics a grundon

Köztudott, hogy Táncsics Mihály a Józsefvárosban volt háziúr. A Tömő utca 6.-ban ma is áll a háza, mivel műemlék. Ha nem az lenne, talán elsöpri a modern Corvin sétány, amely errefelé épül.

De ha el nem is söpörtetett a Táncsics-épület, a változások azért megérintették. Új szerepet kapott az új negyedben: youth hostel, vagyis ifjúsági szálló lett. Bár nincsenek még kész a felújítással, április óta üzemel a hely, s túl van már a 2500. vendégéjszakán. Ez értékelhető teljesítmény, hisz a környék korábban idegenforgalmi fehér folt volt. Szeptember elején hangulatos kerthelyiség is nyílt a Táncsics-udvarban, kitelepített pulttal, egy fiatal eperfa alatt.

"Igyekeztünk a legnagyobb tisztelettel fordulni az épület eredeti külső megjelenéséhez, de belül arra törekedtünk, hogy a keskeny terek kinyíljanak, a sötét helyiségekbe színek és fények jussanak" - írja a hostel megnyitására készült sajtóanyag. És valóban, míg a ház homlokzata régi formájában újult meg, belseje szinte egyetlen, tarka közösségi térré alakult át. Láthatóan, nem a Táncsics iránti ájult tisztelet vezette a belsőépítészt, hiszen szinte csak a gang és a lépcsőház maradt olyan, mint volt. Az utca felőli földszinti lakások egyikét vizesblokká alakították, a másikat konyhává. A kapualjban pedig kibontottak néhány falat, hogy ne legyen nyomasztó a szűkösség, s odatelepítettek egy kanapés társalgót. Az egykori kis, emeleti lakásokból 3-5 ágyas szobák lettek, egyszerű, kollégiumi hangulatú berendezéssel.

A ház része egy nagyobb Tömő utcai programnak - a "Grund negyednek" -, amelybe beletartozik a Tömő utca 2.-től a 10.-ig az összes környező ingatlan. A 2.-be kávéház, a 8.-ba a West Balkán, a 10.-be egy oktatási központ települ. Tudni kell, hogy a Corvin sétány projektben ez az egyetlen összefüggő ház- és telekcsoport, amely a régiből megmaradt. A Táncsics-ház mellett, a 4.-ben régebben is üres telek volt. Itt nyílt meg 2007-ben a Grund8 és a West Balkán Kft. által létrehozott "Grund", ennek az új városrésznek a játszótere. Történetileg ugyan nincs köze a Molnár Ferenc-féle irodalmi helyszínhez, de szellemében igen: azt igyekszik rekonstruálni, s a modern időkhöz igazítani játékaival, faváraival, és oktatási programjával, melyben idén eddig 5000 gyerek próbálta átélni, milyen lehetett annak idején Pál utcainak lenni. Ez a tér most egybenyílt, s egy hátsó épülettel össze is kötődött a Táncsics-házzal, melyet már szintén a Grund8 Kft. üzemeltet. A kft. fogja vinni a Tömő utca 2. számú műemlék házban nyíló kávézót is. Ez az 1838 előtti, földszintes saroképület alig-alig élte túl a 2005-ben beindult városrehabilitációs gőzhengert. Megmaradása volt a műemlékvédelem egyetlen, szerény győzelme itt a bontócsákányok ellen. De ahogy most kinéz: elhanyagolva, teteje leszakadva, falai csupaszon - nehéz győzelemről beszélni. Csak remélni lehet, hogy a Corvin sétány megtorpanó fejlesztése nem befolyásolja majd a rendbetételét.

A Táncsics-ház kívül a régit idézi, de belül nem az ájult tisztelet vezette az építész kezét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.