Színházcsinálók az inotai erőműben

November hetedike táján kezdi meg működését a várpalotai retroszínház, azaz a veszprémi Pannon Várszínház "kihelyezett tagozata". Tökéletesebb helyszínt nem is választhattak volna a Béke Művelődési Háznál.

Ecetfa nőtt a Várpalota inotai városrészében lévő Béke kultúrházban. Nem előtte vagy a belső udvarban, hanem odabent, a bejárati ajtó mögött. Nem csoda, hiszen az egykor élettel teli művelődési ház hoszszú ideje üresen áll, az inotai erőmű bezárása megpecsételte az időközben védetté nyilvánított épület sorsát is. De nem sokáig izmozhat már a természet, ugyanis hamarosan művészemberek jönnek, akik kivágják az ecetfát, és birtokba veszik az ötvenes évek szocreál építészetének egyik gyöngyszemét.

Az új honfoglalók a veszprémi Pannon Várszínházból érkeznek, és retroszínház néven egy állandó játszóhelyet alakítanak ki a Béke kultúrházban.

- Minden, amit a retroszínházban játszunk majd, az a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas éveket idézi fel - mondja Vándorfi László, a teátrum igazgató-rendezője. - Nem nosztalgiázni vagy ironizálni akarunk, mint ahogy kerülni fogjuk a politizálást is. Szeretnénk felidézni a Kádár-korszak életérzését, ami persze annyira összetett, bonyolult és sokszínű, hogy a vállalkozásunk elég merésznek tűnik.

A részben Vándorfi tulajdonában lévő Pannon Várszínház Nonprofit Kft. lassan egy évtizede működik, és mára a térség egyik meghatározó teátrumává vált. Tavaly tíz különböző településen 205 előadást tartottak, a fizető nézőik száma elérte a nyolcvanezret. Az új színházi törvény értelmében jövőre már rendszeres állami támogatást is kaphatnak, mivel két várossal - Balatonfüreddel és Várpalotával - is sikerült úgynevezett közszolgáltatási szerződést kötniük.

A retroszínház anyagi hátterét jórészt a várpalotai önkormányzat biztosítja, a város évi tízmillió forintot ad az egyelőre öt évre tervezett vállalkozásra. Az első évad repertoárja főként zenés darabokból áll. Bemutatják többek között a Tánc-dal-fesztivál című produkciót, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt, a Hotel Mentholt, a Boldog idő című Zorán-dalokra komponált előadást, valamint a Miénk ez a cirkusz című LGT-cirkuszmusicalt. A színházigazgató vendégprodukciókat is szeretne meghívni a Béke kultúrházba, eddig a Pécsi Harmadik Színház és a budapesti Örkény Színház vezetőivel ült tárgyalóasztalhoz.

Bár az inotai létesítmény infrastruktúrája szintén retró, az épület a jelenlegi állapotában is alkalmas kulturális rendezvények megtartására. A színházterembe - amelynek egészen kiváló az akusztikája - 450-en férnek be, az előcsarnokban 80-100 fős kamaraterem alakítható ki, a büfé és a mosdók egyetlen takarítással használható állapotba hozhatók. Vándorfi tervei szerint a retroszínház előadásain korabeli árakon lehet majd sört, virslit és kenyeret kapni.

- Az első előadás valóban ünnepi lesz, az inotai erőmű egykori dolgozóit, illetve a rokonaikat szeretnénk vendégül látni - mondja Vándorfi László. - Találtunk egy hatalmas transzparenst a raktárban azzal a felirattal, hogy "Köszöntjük az 50 éves erőmű dolgozóit!" A premieren ki is teszszük, csak az évszámot írjuk majd át rajta. Reményeink szerint az emberek úgy fogják érezni magukat, mint régen.

A Béke kultúrházban található Kovács Margit keramikusművész Körtánc című, 8,3 négyzetméteres terrakotta domborműve, Bernáth Aurél Művelődés a szabadban című 14,5 négyzetméteres festménye és Hintz Gyula Ünneplők című 49 négyzetméteres mozaikja az előcsarnokban. A külső homlokzaton látható Pátzay Pál és Somogyi József szobrászművészeknek a Szén feldolgozása című alkotása, a téglába vésve.

Vándorfi László Inotán, a Béke kultúrházban
Vándorfi László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.