Zenei meglepetések

A crossover, az új stílusok megismerése áll csütörtökön a zene világnapja idei programjainak középpontjában: arra buzdítanak mindenkit, ma olyan műfajú muzsikát hallgasson, amelyet egyébként nem szokott.

A Zene Világnapját Yehudi Menuhin kezdeményezésére az UNESCO Zenei Nemzetközi Tanácsa alapította 1975ben, azzal a céllal, hogy az évnek ezen a napján ne csak a médiában, koncerttermekben szóljon zene, hanem az utcán, a munkahelyeken, az iskolákban is.
Ennek jegyében kért mindenkit arra a szervező KLASSZ Zenei Iroda, hogy adjon rövid koncertet egy szokatlan, általa kiválasztott helyen: az utcán, a boltban, a munkahelyén, vagy bárhol, ahol sokan látjákhallják. Műfaji megkötés természetesen nincs, így az operától az elektronikus zenéig bármivel találkozhatunk országszerte, de két kategóriát különösen értékelnek: a Haydnnak szentelt, valamint a crossover, vagyis a műfajkeresztezés jegyében született produkciók videofelvételével értékes ajándékokért lehet versenyezni a www.azenevilagnapja.org oldalon.

Szalóki Ági: Tanultam a dalokból
Szalóki Ági: Tanultam a dalokból

A lelkes amatőrök mellett természetesen a profik is „elfoglalják" a köztereket. A zene világnapját délelőtt tizenegy órakor Szalóki Ági nyitja meg az Opera előtt, majd a Vörösmarty téren, Nyugatinál, a Batthyány téren, a Blaha Lujza téren koncertezik többek között Lajkó Félix, a Qiumby, a Filharmóniai Társaság Zenekara, a Pannonia Allstars Ska Orchestra. A hivatalos programot este fél nyolctól a Művészetek Palotájában zárják: a koncerten különböző zenei stílusok találkoznak a Trio LaKriA, az Accord Quartet, a Szent Efrém Férfikar, a Jánosi Együttes, a Lantos Zoltán Mirrorworld és Dés László közös koncertjén.

Ezeken kívül természetesen „nem hivatalos" programok is lesznek. A Nemjuci, vagyis Németh Juci zenekara például ingyenes „akciókoncerten" mutatja be debütáló lemezét az Erzsébet téren este héttől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.