Májusra felnő az acélbálna

Októbertől kezdik építeni a CET-központ acélvázas, óriási üvegbálnáját, amely jövő májusra már teljes valójában az egykori ódon közraktárak megújuló falai fölé magasodik. Különleges formája és sokrétű funkciója Budapest egyik izgalmas építészeti és multikulturális vállalkozásává avathatja.

Az építők ősz derekától kezdik látványosan "kimérni" a "közép-európai időt": októberben ugyanis hozzálátnak a ferencvárosi közraktárak hasznosításaként megvalósuló CET-központ kétségkívül legattraktívabb szárnya, a 160 méter hosszú, üveg- és alumíniumburkolatú épület acélszerkezetének összeszereléséhez. Az angol rövidítés - Central European Time (közép-európai idő) - nyomán elkeresztelt CET neve tökéletesen ráillik arra a bálnaformára, amelyet a holland non-standard építész, Kas Oosterhuis álmodott meg a százhúsz esztendős épületek bővítéseként. A terv illeszkedik Oosterhuis korábbi munkái sorába, mint amilyen például a Neeltje Jans Zeeland-i Hydra-épület vagy az utrechti Cockpit Pavilon. A jövő nyárra elkészülő létesítmény egyszerre lehet a XXI. századi Budapest egyik izgalmas építészeti és kulturális vállalkozása.

A fejlesztő Porto Investment Hungary Kft.-t kifejezetten erre a célra alapította angol társával közösen a németországi tapasztalatokkal rendelkező Marton Imre. Úgy gondolták, felhúznak ide valami merészet, ami jelkép is lehet. Így kérték fel a tervezésre Oosterhuist, aki - magyar felesége révén - rendelkezik némi helyismerettel. Igaz, nálunk ez az első munkája, ám terveivel azonmód nemzetközi építészeti díjat nyert.

A Szabadság hídtól délre, az egyetemi negyed közepére eső Duna-parti terület fejlesztése március végén indult. A munka az alépítményeken gőzerővel halad, elkészült a mélygarázs résfalazása is, ám ez a kivitelezésnek még nem a látványos része. A "csalóka állóvizet" töri majd meg az acélcet építése; ha jövő májusra elkészül, fejét a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája (MüPa) felé nyújtja majd, a farka vége pedig kiér a Fővám térre. Az engedélyeztetés és a telekosztás ugyan hoszszú ideig, idén januárig tartott, és a tavaszi árvíz miatti egy hónapos leállás sem kedvezett, ám nincs veszélyben az átadás jövő nyári határideje.

A közraktárak felújítására 2007-ben kiírt pályázaton győztes Porto Investment magára vállalta az építkezés mintegy nyolc és fél milliárdos költségét, cserébe elnyerte a működtetés jogát 25 évre. A létesítmény a főváros tulajdonában marad, ő köti meg a bérleti szerződéseket, a bevétel is az övé, melyből huszonöt éven át üzemeltetési díjat fizet a fejlesztőnek. A konstrukcióval mindketten jól járnak. A műemléki védettségre kevésnek találtatott közraktárak épületeiből három maradt, a beruházás részeként kettőt megrövidítenek, egynek pedig a kétharmadát lebontják. Erre a kerület szabályozási terve kötelezi a beruházót, hogy jól használható városi tér alakulhasson ki.

Megújulnak a város gazdaságtörténetét híven reprezentáló, igencsak felértékelődött helyen lévő raktárházak is. A teljes komplexum csaknem 31 ezer négyzetméteres alapterületéből 12 500 hasznosítható. A teljes alapterület harminc százalékát kell a kultúra szolgálatába állítani, ezt a CET gyomrában, a második emeleten kialakítandó 1050 fős, 1600 négyzetméteres - divatbemutatókra, konferenciákra, filmfesztiválokra, koncertekre, egyetemi programokra alkalmas -, flexibilis technikával felszerelt multikulturális terem teljesíti majd. Emellett galériák, könyvesboltok, üzletek, éttermek, kávé- és teaházak lesznek, amelyeket egy, a bálna oldalán teljes hosszában elnyúló terasz kísér.

A háromszintes raktárépületekben éttermeket, galériákat, műtermeket nyitnak; a belső terek meleg, utcai hangulatához kizárólag természetes építőanyagokat, üveget, fát és téglát használnak. A jelenlegi udvari járószintet egy méterrel megemelik, az egyetem felől rámpán lesz megközelíthető, míg egy másik rámpa a pinceszintre visz. A raktárterekben kibontják az évtizedekkel ezelőtt befalazott Röck-féle öntöttvas oszlopokat, a végfalak pedig másolatban épülnek vissza új helyükön.

A városszövetbe illeszkedő CET hangsúlyozza Budapest közép-európai szerepét. Kulturális stratégiájának kidolgozásához ősszel látnak hozzá a főváros, valamint amerikai, német és holland partnerek részvételével. Marton Imre a CET-et bevonná Európa kulturális vérkeringésébe, összekapcsolva Bécs, München, Berlin hasonló, már működő intézményeivel. A CET egyszerre lesz befogadó létesítmény, s kínál saját, állandó programokat. Egyeztetnének például a MüPa-val, amelyre semmiképpen sem mint konkurenciára tekintenek: ám úgy vélik, a Duna-parti kínálat valamiféle öszszehangolása sajátos dinamikát adhat a helyi kulturális életnek.

Cet-bérleti jog ingyen: Demszky megvétózta

Októberben a Fővárosi Közgyűlésnek kell döntenie a Közraktárak-projekt kapcsán a szakbizottság és a főpolgármester közötti vitában.

A kiemelt fejlesztések bizottsága ugyanis a létesítmény egyik bérlőjénél elengedte a bérleti jog megszerzésének a díját, ezt a döntést azonban Demszky Gábor megvétózta, arra hivatkozva, hogy ez ellentétes a városháza érdekeivel. A szakbizottság a héten változatlanul kitartott döntése mellett, ezért kell a közgyűlésnek döntenie. Demszky szerint nem ez az első jogilag aggályos döntése a kiemelt fejlesztésekkel foglalkozó bizottságnak, amely korábban a fejlesztésversenyeztetéssel kapcsolatos keretrendszerét is a főváros számára hátrányosan módosította.

A főpolgármester azzal érvel, hogy a PPP-konstrukcióban megvalósuló Közraktárak-projekt piaci alapon működik majd, ezért nincs lehetőség arra, hogy a bérleti jog megszerzését ingyen megengedjék a bérlőnek. Steiner Pál, a testület MSZP-s tagja, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője szerint az ügyben további egyeztetésekre van szükség, a főpolgármester által kifogásolt döntés végrehajtását pedig október végéig felfüggesztik. (S. G.)

A Porto Investment 2008-ban tucatnyi ismert városkutatót, történészt és újságírót kért fel arra: találjanak ötletes, egyedi nevet a leendő központnak. A beérkezett ajánlatokat azután a Szonda Ipsos által tesztelték.Közülük toronymagasan győzött a CET, amely nemcsak az angol névrövidítést, hanem a formát és a tartalmat is tökéletesen reprezentálja.

Az itt még metszetrajzon látható CET-központ bekapcsolódna Európa kulturális életébe
CET-központ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.