Tapintani a történelmet

Különleges, lélegzetelállító, tartalmas világba lép be, aki ellátogat egy múzeumba. Már, ha a múzeumnak van elég pénze egyedi, különleges tárlatok bemutatására. Erre azonban az általános pénztelenségben legfeljebb a már jól bevezetett, országos hírű múzeumok képesek. A kisebb és vidéki múzeumoknak, amelyek látogatóstatisztikája, néhány üdítő kivételtől eltekintve alig néhány ezer látogatóról árulkodik, más utat kell keresniük ahhoz, hogy valamelyest versenyképessé tegyék magukat. A 2003-ban útjára indított és azóta is élő Múzeumok Mindenkinek program országos szinten nyújt támogatást számos intézmény megújításához. Ahhoz, hogy az aktuális kiállításokhoz minél több helyen rendezvények kapcsolódjanak, és hogy látogatóbarát környezetet teremtsenek szórakoztatva oktató szolgáltatásaikkal.

Júliusban nyolc intézmény nyert pályázati pénzt arra, hogy közelebb hozza egymáshoz a múzeumot és az iskolát, azaz a helyi iskolákkal együttműködve múzeumpedagógusok több száz általános és középiskolás gyereknek múzeumi órát tartsanak. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának négy intézménye, a nagykőrösi Arany János Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóhely, a tápiószelei Blaskovich Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeum és a váci Tragor Ignác Múzeum is a nyertesek között van.

- Nem arról van szó, hogy ebből a pénzből indítanánk el a múzeumpedagógiát - mondja Krizbainé Szabó Éva projektmenedzser, a szentendrei Ferenczy Múzeum múzeumpedagógusa - hiszen régóta tartunk múzeumi órákat iskolásoknak, hanem azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek ne csak alkalmilag járjanak hozzánk, hanem legyenek köztük, akik később is rendre betérnek.

Szentendrének elég gazdag a kínálata, hiszen itt van a Kovács Margit Múzeum, a Barcsay-gyűjtemény, és a városban alkotott a többféle művészeti ágat művelő Ferenczy család, akik gazdag anyagot hagytak a városra. Ezért is választották egyik témának a Ferenczy család művészetét. A húszórás programban jut idő arra is, hogy a gyerekek maguk mintázzanak emberi testet, érméket, és kipróbálják a szövést és a festést. Összességében azt szeretnék elérni, ha a diákok tartalmas és izgalmas múzeumi foglalkozások emlékével, az "oda vissza kell menni" érzésével távoznának. A programban való részvétel a kiválasztott iskolai csoportoknak térítésmentes, de ezeket a foglalkozásokat igény szerint hatszáz forint/fő térítési díjért más iskoláscsoportoknak is megtartják, teszi hozzá a múzeumi szakember.

Kis Bernadett, a váci Tragor Ignác Múzeum kulturális szervezője szerint akkor tarthatják sikeresnek ezt a múzeumpedagógiai programot, ha a gyerekek a hasznos időtöltésen kívül jó játéknak tekintik a múzeumba telepített órákat.

- A múzeumnak óriási előnye, hogy itt a gyerek a tárgyakon keresztül tanul. Ha úgy tetszik, megtapinthatja a történelmet - magyarázza Kiss. A Memento Mori kiállításon például megnézhetik, milyen viseleteket hordtak, milyen volt az életvitel abban a korban, amely Vác felvirágzását hozta el. De a program keretén belül a szünidőben egyhetes múzeumi tábort is tartanak, családi barangolásokat a Dunakanyarban szakértők vezetésével.

Új kezdeményezés, hogy mindkét városban szerveznek képességfejlesztő múzeumi foglalkozásokat fogyatékkal élőknek. Vácott a Cházár András Iskolába járó siket és nagyothalló tanulóknak állítottak össze egy tíz alkalomból álló programot, amelynek során a gyerekek elkészítik a város főterének makettjét, megtanulják a kelta gyöngyfűzést és a középkori címer-cégérkészítést. Mint ahogy lesz Mária Terézia korabeli szerepjáték is, amelyben eljátsszák annak az öt napnak a történetét, mikor is a magyarok királynője 1764 augusztusában, jó embere Migazzi váci püspök meghívására családjával Vácon vendégeskedett. Szentendrén a Cházár András Iskola helyi tagintézményével kötöttek szerződést, itt Kovács Margit műveivel ismerkednek a gyerekek. Előbb a művész állatfiguráiról megmintázzák a párokat, amelyekkel később benépesíthetik a saját készítésű óriás, agyag szállítóalkalmatosságot.

Noé bárkáját.

Múzeumpedagógiai évnyitóval kezdődött el az immár negyedik Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelynek keretében az ország összes régiójából mintegy százhatvan múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket hat héten át. Az eseményen igyekeznek ráirányítani a figyelmet a múzeumokra - mint az oktatás fontos helyszíneire -, másrészt bemutatni, hogy a múzeumok a tanévhez igazodva milyen új programokkal várják a közönséget. Egyúttal átadták a Múzeumpedagógiai nívódíjakat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.