Tájházakról Nyíregyházán

A Magyarországi Tájházszövetség pénteken rendezi meg a muzeális intézmények vezetőinek hetedik országos találkozóját a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban.

A házigazdák az alkalomra megjelentették a Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tájházak kataszterkiadványát, ösztönzésként, hogy az ország más térségei is készítsenek hasonlót. A tájházakról ugyanis eddig egyetlen régió sem rendelkezik pontos, bemutatkozó listával, pedig igen fontos lenne a turizmus szempontjából. A Páll István igazgató által szerkesztett Kelet-magyarországi tájházak című kataszterkiadványban 19 hajdú és 26 szabolcsi tájház adatai kaptak helyet.

A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu a találkozón lehetőséget biztosít arra, hogy a tájházak kiállításon, vetítéseken mutassák be gyűjteményüket, illetve a népi építészet megőrzésében betöltött szerepüket. A skanzen pedig az őszi falusi ház körüli munkák prezentációjával fogadja a vendégeket, nyolcvan hazai és határon túli szakembert.

Az országos tájházi találkozó résztvevői szombaton a megye népi építészeti értékeivel ismerkednek, s ellátogatnak a tarpai szilvanap rendezvényére is. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.