Csokis dióskosár szilvás habbal
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 15 perc
Hozzávalók 4 személyre:
Diós kosárhoz: 1 ek. sima liszt, 1 ek. teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 50 g vaj, 100 g barna nádcukor, 40 g durvára tört dió, 2 tk. fekete/fehér szezámmag
Szilvás habhoz: 200 ml habtejszín, 8 db szilva, 3 ek. barna nádcukor
Csokoládékrémhez: 60 g étcsokoládé, 1 ek. barna nádcukor, 25 g vaj, 1 ek. tej
A sütőt 175 oC-ra előmelegítjük.
Egy edényben összekeverjük a diós kehely hozzávalóit, összegyúrjuk, négy részre osztjuk, először golyókat, majd a tenyerünkkel korongokat készítünk belőlük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, jó meszsze egymástól, és előmelegített sütőben 15 percig sütjük, amíg a széle kicsit meg nem barnul.
Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni a korongokat, majd még melegen ráhelyezzük a kompótos tálkák szájára, és a tenyerünkkel a korong élét kissé nyomva és tömörítve beleegyengetjük a tálkába, hogy hűlés közben a tészta felvegye a kompótos tálka formáját. Hagyjuk, hogy ott görbüljön, ahol szeretne.
Míg a kosárkák hűlnek, a vajat víz felett megolvasztjuk, majd a cukrot, a tejet és az étcsokoládé-kockákat is beleolvasztjuk.
Jól összekeverjük, majd a már kihűlt kosarakat belemártjuk és ezt is hagyjuk kihűlni.
A szilvát apró darabokra vágjuk, a cukorral pépesre főzzük, majd hagyjuk telesen kihűlni.
Adagonként 1 evőkanálnyi szilvalekvárból és 50 ml habtejszínből mixerrel habot készítünk és a csokoládés-diós kosárkákba töltjük.
Jó étvágyat!