Nádas Berlinben

Annyira unta az iskolát, hogy többségében végigaludta az órákat. Az írás viszont tizenegy éves kora óta érdekelte Nádas Pétert, csak éppen a papírra vetett szövegekkel volt elégedetlen. Többé-kevésbé elfogadhatónak a Biblia nevű elbeszélését tartotta, s a hatvanas évek közepén, a kádári Magyarországon ezzel debütált. Több mint négy évtizeddel később, Németországban is elismert íróként Nádas a Berlini Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon mutatta be a Bibliát, amely Ruth Futaky fordításában szeptember elején jelent meg a Berlin Verlag gondozásában. Az estre eljött a Nobel-díjas Kertész Imre is.

Berlinben immáron kilencedszer rendezik meg a Nemzetközi Irodalmi Fesztivált (ILB), az eseménysorozat egyik központja az idén a német fővárosban működő Collegium Hungaricum. Nádas Péter nagy érdeklődéssel kísért felolvasóestje mellett a magyar kulturális intézet több olyan rendezvénynek adott otthont, amely az ILB egyik fő idei tematikájával, az arab világgal foglalkozott. Ugyanakkor fiatal magyar tehetségek is bemutatkozhattak, köztük Deres Kornélia és Kupcsik Lidi.

Nádas a Biblia című elbeszélése kapcsán elmondta, hogy a gyerekperspektívából megírt elbeszélésben a Rákosi-korszak minden brutalitása és szörnyűsége fellelhető. Az új hatalom elitje által elfoglalt nagypolgári ingatlanokban felnövő gyerekek civódásaik során odajutnak, hogy egyikük "elvitetéssel" fenyegeti meg a másikat. - Nem igaz, hogy a gyerekek ártatlanok, sokkal kegyetlenebbek tudnak lenni, mint a felnőttek - fejtegette. Majd arról beszélt, hogy ateista környezetben nevelkedett, emancipált zsidó családból származó kommunista szülei Sztálint tekintették Istennek, akiben aztán, mint gyilkosban, mélységesen csalódtak. Az írónak viszont már tinédzserként szüksége volt Istenre, így komoly lelkiismeret-furdalást okozott számára, hogy mi történik a szüleivel, ha az Úr tényleg létezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.