Japán-magyar Kaláka

Rubik-kocka-bemutatót, a Szépművészeti Múzeum mesterműveit, valamint kékfestő-kiállítást is láthatnak az érdeklődő japánok a hivatalosan is elindult magyar-japán emlékév programjainak során. A több mint hatvan rendezvényt kínáló sorozat - amelyet az Osztrák- Magyar Monarchia és Japán közötti kapcsolatfelvétel 140., illetve a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50. évfordulója alkalmából rendeznek - ugyan már az év eleje óta zajlik, a java azonban most jön.

A héten lesz Japánban az idén negyvenéves Kaláka együttes turnéja, Harcsa Veronika dzsesszénekes fellépése (akinek két lemeze a kategóriájában listavezető lett a legnagyobb japán lemezbolthálózatnál), valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kékfestő-kiállítása is. A nagy durranás azonban a jövő héten kezdődik: a bécsi Kunsthistorisches Museum, valamint a budapesti Szépművészeti Múzeum közreműködésével, a Kurokava Kiso által tervezett új Tokiói Nemzeti Művészeti Központban nyitják meg a Habsburg-Monarchia kincseit bemutató képzőművészeti kiállítást. A nagy érdeklődésre számot tartó tárlat osztrák-magyar koprodukcióban készül, amelyen a Szépművészeti Múzeum huszonnégy legrangosabb alkotása, többek között Raffaello Ifjú képmása, valamint Tintoretto, Dürer, Greco és Velázquez művei is szerepelnek.

Az egykorvolt Monarchia bemutatására készülnek Tokióban

Először kerül vissza Japánba az a száz képből álló album, amelyet Meidzsi császár adott ajándékba Ferenc József császárnak. Az anyag egyébként három hónapig lesz Tokióban, és utána Kiotóban is bemutatják majd a képeket. A Habsburg-kincsek kiállításának megnyitását követő napon tartja a Japán-Magyar Baráti Társaság éves nagyrendezvényét, ahol többek között a japán Rubik-kocka Szövetség legjobbjai mutatják majd be tudásukat. A magyar évadot a héten Japánban tartózkodó Hiller István kultuszminiszter nyitja meg, és az idei év végén a távol-keleti országba várják Sólyom László köztársasági elnököt is. A kettő között Tokióban a vasfüggöny lebontásáról osztrák, német és magyar részvétellel szimpóziumot rendeznek, ahol a hírek szerint Németh Miklós volt miniszterelnök is előad. A japán gyerekeknek pedig a huszonegy japán kiadású gyerekkönyvvel büszkélkedő Marék Veronika, valamint magyar kollégái mutatják be illusztrációikat.

Az emlékév rendezvényei számos eseménnyel egyébként Budapesten is folynak. A magyarországi csúcspont - Akisino herceg májusi látogatása mellett - az Erzsébet híd kivilágításának novemberi 17-i átadása lesz, amelyet a rangos japán fénytervező, Motoko Ishii tervezett, a költségek jelentős részét pedig a távol-keleti országban gyűjtötték össze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.