Budának is lesz 'kultutcája'

Bartók néven kortárs művészeti negyedet szeretne létrehozni Újbuda önkormányzata a Bartók Béla út Gellért tér és Móricz Zsigmond körtér közötti szakaszán: a kultúra 'betelepülését' többek között jelentős bérletidíj-kedvezménnyel ösztönzik.

A kettes metró elkészültével a Rákóczi út, a Kossuth Lajos utca kihalt, csak a hatalmas autóforgalom maradt rajta. A 4-es metró megépülésével ez történne a Bartók Béla úton is, ezt pedig szeretnénk elkerülni - mondta Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere a tegnapi sajtótájékoztatón. Ezért már jó ideje dolgoznak azon, miként lehetne az utcát élhető, kulturális közösségi térré változtatni. Jelenleg is zajlik egy ötletpályázat, de pályázaton választották ki a "városrész" nevét is (Bartók), és szeretnék, ha a környéken élt neves művészek (Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Karinthy Frigyes, Ottlik Géza, Csontváry Kosztka Tivadar) szellemisége élne tovább a Bartók Béla úton.

A projekt első megvalósuló részlete a Gárdonyi-szobor és környékének megújítása: itt az önkormányzat öt ház homlokzatát újítja fel, parkot alakít ki, illetve létrehoz egy galériát. Ezenkívül hamarosan újra megnyit a Hadik kávéház: viszszavásárolták a helyiséget, és a bérbeadáskor kikötötték, hogy csak a tervezett kulturális környezethez illeszkedő kávéházat lehet ott nyitni. Az önkormányzat további 56 helyiség tulajdonosa az utcában, ezekben
90 százalékos bérletidíj-kedvezményt adnak annak, aki valamilyen kulturális intézményt (például kortárs galériát, zenei szalont, antikváriumot) üzemeltetne ott. Azt remélik, előbb-utóbb a többi bolt tulajdonosai is úgy gondolják majd, érdemes kulturális funkcióra váltani. Ezeket a szempontokat veszik figyelembe a körtéri gomba hasznosításakor is. A városrész barátságosabbá tételét a közlekedés átalakításával is szeretnék elérni: a metró átadása után irányonként csupán egy autósáv lesz a mostani kettő helyett.

Molnár Gyula lapunk kérdésére azt mondta: habár konkurenciát jelenthetnek a városban már meglévő kulturális utcák, mint a Ráday vagy a Falk Miksa, de Budán még egyetlen ilyen városrész sincs. Ráadásul a Bartók adottságai olyan jók, hogy biztosan látnak majd benne fantáziát a vállalkozások is.

Addig is kedvcsináló programokat rendeznek, mindjárt szombaton a TérFelFesztet, vagyis a Térfelfedező Fesztivált: a Gárdonyi-szobor környékén
a húszas évek hangulatát idézik meg koncertekkel, irodalmi, képzőművészeti programokkal, bemutatják a Hadik kávéház épületét (amelynek tetőterében lakott Csontváry), továbbá nyílt napot tartanak a B32 Galériában és a Csonka Múzeumban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.