Éjszakai dizájnvadászat

Többféleképpen hordható kalap, különleges anyagokból készült ékszer, kézműves-csokoládé, világsztárok által kedvelt ruhakollekció - magyar tervezők termékei, amelyeket bárki megcsodálhatott a néhány napja másodszor megrendezett Stylewalker Nighton.

Az 1600-as évek végén egy juhászt megbotoztak, mert túl cifra ködmönt viselt - azért, mert akkoriban szigorú szabályok írták elő, ki mit hordhat. A kézművesszakmák Magyarországon később is virágoztak, amikor már csak a pénztárca szabhatott határt az öltözködésnek, na meg a választék. Az 1800-as években a Váci utca német kereskedői ellen hozta létre Andrássy gróf a Párizsi Divatházat magyar kereskedők termékeivel, 1926-ban megnyitott a Blaha Lujza téren a koncertekkel, kiállításokkal is hívogató Corvin Áruház, majd jött az ötvenes évek "egyendivatja", az Úttörő Áruház; a nyolcvanas években pedig a körút boltjai, majd a Skála hódított. Ezt a rögtönzött divattörténeti gyorstalpalót "idegenvezetőnk", Zsófi tartotta csütörtök este annak a húsz-harminc embernek, aki a Ferenciek terén összegyűlt majd' száz érdeklődő közül az ő, divatra koncentráló túráját választotta a második Stylewalker Nighton. Ez a kisebb tömeg azért érkezett, hogy felfedezze a Belváros kis boltjait, amelyekben magyar tervezők kínálják egyedi termékeiket.

Ezen a különleges estén nemcsak okulni, próbálgatni is lehetett a Belvárosban

A túra első ruhaboltjában, Szép Szidónia békebeli szalonokat idéző bemutatótermében az elegánsan, vagy épp rafináltan egyszerű ruhadarabok között egy különleges, vállfákból kialakított "állványon" Gera Noémi papírból, alumíniumból készült, látványos színekben pompázó, szokatlan kialakítású ékszerei lógtak - az installáció már csak azért is sikert aratott, mert a csoport szinte kizárólag nőkből állt.

Rövid séta után újabb különlegességekre bukkantunk, ezúttal a Váci utcában - innen a bolt neve is, V50. Megtudtuk, hogy Fazekas Valéria még a szocializmus idején kezdett tervezni, és az akkoriban mindennapos anyaghiányból kovácsolt előnyt: minden lehetséges anyaggal kísérletezett, míg végül kreatív, sokféle módon hordható fejfedőket kezdett készíteni. Ezt hallva a csoport vállalkozó kedvű tagjai máris vad kalappróbálgatásba kezdtek - bár a jelenlévő tervező rögtön kijavított: ezek nem kalapok, hanem dizájntárgyak, amelyeket kalapként is lehet hordani. A felvétellel ugyan meggyűlt egyik-másik próbálkozó baja, de végül mindenkinek bohókás, vidám, fiatalos önmaga köszönt vissza a tükörből.

A Nyári Pál utcában, a Kamchatka lenyűgöző kézitáskáit csodálva épp csak fél füllel hallottuk, hogy a szomszéd Eventuellben színpompás párnák, lakástextilek között ücsörögve a másik túra résztvevői dzsesszkoncertet hallgatnak. Innen megint csak pár lépés volt a Retrock, amely például olyan figyelemre méltó kollekciókat rejt, mint a Nanushka -
a fiatal tervező ruháit neves színésznők is hordják, mint Charlize Theron, Lucy Liu vagy Selma Blair. Megcsodáltunk még néhány extravagáns lábbelit a Pazicskinál, amivel végére is értünk az éjszakai divatsétának.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A környéken még késő este is nyüzsögtek a dizájntúrázó fiatalok, de úgy tűnt, a legtöbben csak nézelődnek. Vásárló kevesebb akadt - valószínűleg nem a választékkal volt gond, sokkal inkább az árcédulákon szereplő összegekkel. Ezt látszanak igazolni a számok is: Fazekas Valéria különleges fejfedőit például 90 százalékban külföldiek vásárolják. Közülük viszont sokan évek múlva is visszatérnek, hogy egy újabb darabbal térjenek haza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.