Fityeházi nyitott kapuk

Különleges közönségtalálkozót rendeznek vasárnap a Zala megyei Fityeházon: borozgatások, közös főzés, zenélés hozza majd közel egymáshoz a színművészeket és a nézőket. A fityeházi Kapu Találkozóra hat társulat, csaknem száz művésze látogat el.

"Le kell dönteni a színészek és a közönség közötti láthatatlan falat. Az viszont nem elég, ha a színészek és a nézők csak nagy ritkán, akkor is csupán röpke találkozókra futnak össze. Ennél sokkal többre lenne szükség. Kellene egy hely, egy nap, amikor kötetlenül, sietség, feszélyezettség nélkül ismerkedhetnek, beszélgethetnek egymással a művészek és a nézők." Ezek a gondolatatok késztették a Szombathelyen színművészetet tanuló Takács Dánielt arra, hogy újszerű, az eddig megszokottaktól eltérő közönségtalálkozó szervezésébe kezdjen szülőfalujában, a Zala megyei Fityeházon. Olyan rendezvényt képzelt el, amelyen a színházkedvelők kényelmesen, nyugodt körülmények között, "akár szalmabálákra dőlve, bort kortyolgatva" beszélgethetnek a művészekkel, vagy együtt főzhetnek, focizhatnak, zenélhetnek, lovagolhatnak velük.

Szombathely, 2008. augusztus 15. Szabó Győző Pirro, Jordán Tamás Nicomanon és Horgas Ádám Cleandro szerepében (b-j) a Karneválszínház Niccoló Machiavelli Clizia, a titokzatos szépség című előadásának főpróbáján Szombathelyen, 2008 augusztus 14-én. A
Szombathely, 2008. augusztus 15. Szabó Győző Pirro, Jordán Tamás Nicomanon és Horgas Ádám Cleandro szerepében (b-j) a Karneválszínház Niccoló Machiavelli Clizia, a titokzatos szépség című előadásának főpróbáján Szombathelyen, 2008 augusztus 14-én. A komédiát Bezerédi Zoltán rendezésében, a Savaria Történelmi Karneválhoz kapcsolódóan augusztus 15. és 24. között többször is bemutatják. MTI Fotó: Czika László

Takács Dániel kezdeményezését nemcsak a színházbarátok és az apró község lakói támogatták nyomban, hanem a művészek is. Így az első fityeházi Kapu Találkozón ott lesznek a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, valamint a Kvártélyház Szabadtéri Színház, az almásházai Táltos Tájszínház, a veszprémi Teleszterion Színházi Műhely és a barcsi Dráva Völgye Középiskola Irodalmi Színpadának tagjai. A rendezvényre közel száz művész - köztük Jordán Tamás, Trokán Péter és Kiss Mari - látogat el, de nem hiányoznak majd a teátrumok kevésbé ismert, ugyanakkor nélkülözhetetlen tagjai.

A Nagykanizsától néhány kilométerre lévő településen vasárnap délután három órakor kezdődik a találkozó, majd a Szent István téren a színészek és helybeliek közösen, egyszerre tárják ki öt porta kapuját, ezzel is jelezve a rendezvény megnyitását, nyitottságát. Bár Takács Dániel szerint a Kapu Találkozón a kötetlen beszélgetéseké, a közös falatozásé, borozgatásé lesz a főszerep, azért programokból sem lesz hiány. A rendezvényre ellátogató művészek több előadással készülnek, lesznek utcai komédiák, vásári bábjátékok, de improvizációs jelenetek is, amikor a nézők instrukciói szerint rögtönöznek majd a színészek. Érdekes eseménynek ígérkezik a Weöres Sándor Színház színészzenekarának koncertje is. Megrendezik a színészek és a fityeházi öregfiúk futballmérkőzését, lesz közös főzés, akinek pedig kedve tartja, akár lovagolhat, sakkozhat vagy pingpongozhat is egyet kedvenc színészével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.