Néptánc, modernizálva

Alig egy évvel megalakulása után máris a Broadwayre kapott meghívást a Presidance, amely előadásaiban a magyar néptáncot ötvözi modern mozgásformákkal.

Az utóbbi években a néptánc-előadások egyre inkább a látvánnyal, a show-elemekkel, modern zenék és táncok beolvasztásával igyekeznek megfogni a nézőket. Természetesen így is lehet igényes, színvonalas előadásokat készíteni, és ebben a magyar együttesek nem is a sor végén kullognak. Ahogy azt nemrég megírtuk, a hegyi népek idei zakopanei néptáncfesztiválját a salgótarjáni Kodály Zoltán Együttes nyerte meg egy olyan koreográfiával, amelyben többek között a Quimby zenéjére mutattak be magyar táncokat.

Egy csapat magyar Flatley

Ugyanez, vagyis a hagyományos és a modern elemek ötvözése a célja a tavaly ősszel megalakult Presidance társulatnak is. - Olyan, a magyar néptáncra épülő, de újszerű, modern produkciót szerettünk volna létrehozni, amely az egész világon megállja a helyét - mondja Vári Bertalan, aki két társával, Borics Annamáriával és Varga László Ádámmal alapította meg a tizenkét táncosból álló együttest. Vári Bertalan, aki a csapat koreográfusa, hat évet töltött a Honvéd Együttesben, majd tízet az Experidance-ben, így egyértelmű volt, hogy az új produkció a Kárpát-medence gazdag néptánckincsére fog épülni. Ezeket a táncokat keverik mai ízekkel: kortárs tánccal, hiphoppal, szteppel, társastáncokkal.

A társulat tagjai szinte mindannyian a Táncművészeti Főiskolán végeztek, és a többi résztvevő is impozáns múlttal bír. Első, Hungarythm című koreográfiájuk zenéjét nagy részben a Kerekes Band, illetve a Csík Zenekar muzsikája adja, amelyet a fellépéseken többnyire az Anselmo Crew nevű formáció játszik el. Az előadások fontos szereplője a korábban a Cirque du Soleilben fellépő artista, Bernáth Imre, aki nemcsak látványos mutatványokkal szórakoztatja a nagyérdeműt, de meg is próbálja bevonni a nézőket az előadásba. A díszleteket pedig az a Szabolcsi János készítette, aki korábban többek között Steven Spielberggel is dolgozott. A társulat tagja még Mózes Anita énekes, aki nemrég végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Hungarythm felújított, kibővített változatának premierje szeptember 12-én lesz a Millenáris Teátrumban.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A februárban bemutatott darabot eddig 40-45 alkalommal adták elő az ország minden pontján, sőt már több külföldi invitálást is kaptak. Például a Broadway Symphony Space színházába öt előadásra hívta meg őket 2010 őszére egy táncshow-kat forgalmazó cég. Ezenkívül több amerikai színház, egyetemi színpad érdeklődött már komolyan, egyelőre azonban szponzorra várnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.