Eső, késés félbeszakadt koncert - Mikor jár vissza a jegy ára?

Lecserélt fellépő, többórás késés, szakadó esőben megtartott koncert - ha a látogatónak nem tetszik, legfeljebb abban bízhat, hogy elég hangosan követeli vissza a pénzét. Nincs ugyanis szabályozva, ki és milyen feltételekkel rendezhet itthon koncertet.

- Nem tudok tovább várni, a szüleim csak úgy engedtek el, ha az utolsó vonattal hazamegyek, és az hamarosan indul - panaszkodott sírva egy kamasz lány néhány éve az Arénában, amikor tizenegy óra után még mindig Axl Rose-ra várt a többezres tömeg. Kisvártatva tényleg sarkon fordult, és anélkül, hogy bármit kapott volna a majd húszezer forintos jegyért, elhagyta a helyszínt.

2004 júliusában több száz dühös rajongó próbálta megkeresni a Movies & Fashion nevű céget, Liza Minnelli helyett ugyanis az utolsó pillanatban Bonnie Tyler lépett színpadra az általuk szervezett koncerten. Idén nyáron az időjárással gyűlt meg sokak baja, amikor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Loreena McKennittet próbálták meghallgatni a szakadó esőben. Néhány hete pedig Madonnára kellett várni negyed tizenegyig, majd a koncert végén eleredt a két nappal korábban megjósolt eső.

Csak néhány példa a közelmúltból arra, hogyan járhat pórul bárki, aki jegyet vásárol kedvence koncertjére. Magyarországon ugyanis nincs törvényi szabályozás arra vonatkozóan, ki és milyen feltételekkel rendezhet koncertet, csupán annyi a megkötés, hogy a cég tevékenységei között szerepelnie kell a koncertszervezésnek. Ezt leszámítva csak a szokásjog szabályozza, mit kell teljesítenie a szervezőnek.

Így például az sem kötelező, ezért csak a profi cégeknél szokás, hogy lemondási biztosítást kössenek: ha például a művész eláll a koncerttől, a biztosító kifizeti a költségek nagy részét. A negligálás azért sem érthető, mert a biztosítás díja általában nem éri el a koncert összköltségének két százalékát sem.

A szabályozás hiánya miatt a Magyar Koncertszervezők Szövetségének hét tagja gondolkodott egy etikai kódex kidolgozásán, ám végül ez nem történt meg. Úgy gondolták, a nem eléggé felkészült cégek úgyis kihullanak a versenyből - mondja Besnyő László, a szövetség elnöke.

Így a közönség egyedül arra támaszkodhat, ami a jegyeken olvasható. Így például, ha a feltüntetett kezdési időpont után órákkal még nem kezdődik meg a koncert, mint a már emlegetett Guns 'n' Roses esetében, akkor a vásárló joggal kérheti, hogy váltsák vissza a jegyét, hiszen a szervező nem teljesítette, amit vállalt - de hogy hány órás késés után jogos a követelés, azt semmi sem rögzíti.

Az eső viszont egyértelműen a néző rizikója, különösen, ha a jegy hátoldalán olvasható, hogy az előadást rossz idő esetén is megtartják. Ráadásul a jegyeken általában azt is feltüntetik, hogy esernyőt biztonsági okokból nem lehet bevinni a helyszínre. - Gondolják végig: a focimeccsek sem maradnak el, ha esik - mondja az elnök. A koncerteket azért sem lehetne más időpontban megtartani, mert a művészek többsége feszített tempójú turnén vesz részt.

Időnként persze megesik, hogy a koncert elmarad a rossz idő miatt. Néhány éve a Petőfi Csarnokban a Whitesnake játszott volna, de a nem sokkal a kezdés előtt kitörő vihar a színpad tetejét is levitte. Ekkor a látogatók visszaválthatták a jegyeket, a szervezőt viszont komoly veszteség érte, mert a zenekarnak előre kifizetett gázsit nem kapta vissza. Besnyő László szerint létezik ugyan rossz idő esetére köthető biztosítás is, de ez túl körülményes (például akkor fizetnek, ha az esőcseppek mérete meghaladja az egy millimétert), így általában senki sem él vele.

A szokásjog szabályozza azt is, hogy a koncert akkor tekinthető megtartottnak, ha legalább az előadás fele lezajlott - mivel a fellépések hosszát mindig rögzíteni kell a szerződésben, vita esetén ez a kitétel ellenőrizhető. Az már más kérdés, mit érezhet az a rajongó, aki azt remélte, kedvence másfél-két órát játszik, de aztán be kellett érnie jóval kevesebbel - mint például a tavalyi Avril Lavigne-koncert után, amely a szakadó eső miatt csak 52 percig tartott.

Időnként tehát akár perre is mehetnének a pórul járt jegyvásárlók, de Magyarországon eddig csak egyetlen ilyen esetről tudunk: amikor Liza Minnelli helyett az utolsó pillanatban Bonnie Tyler lép színpadra, a szervező céget nem lehetett elérni, a jegyeket nem váltották vissza, ezért sokan feljelentést tettek a rendőrségen. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület pedig közérdekű keresetet indított az ügyben: a több mint egy évvel később született jogerős ítélet elmarasztalta a koncertszervező céget, amiért nem fizette vissza a jegyek árát, illetve az összeg kamatait.

Semmi sem rögzíti, hány órás várakozás után jár vissza a pénz. Madonna bő két órát késett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.