Indul a táncházi szezon

A táncházakba a válság ellenére ugyanannyian járnak, de változások azért vannak: például egyre több az inkább folkkocsmaszerű helyszín. Szombat este huszadszor nyitják meg a táncházi évadot a Petőfi Csarnokban.

Évek óta négy-öt tucat heti, havi rendszerességgel működő táncház létezik országszerte, többnyire a fővárosban. Ezek száma jelentősen nem változik. Berán István, a Táncház Egyesület egyik ügyvezetője szerint az utóbbi időben országszerte új tendencia figyelhető meg: a frissen nyitó helyszínek gyakran nem művelődési házak vagy iskolák, inkább folkkocsmák, kávéházak.

Huszadik alkalommal kezdődik el az évad

Erről a tendenciáról is szó lesz a szombati Táncházak éjszakáján, vagyis a XX. Jubileumi Országos Szezonnyitó Táncházi Mulatságon a Petőfi Csarnokban. A szakma iránt érdeklődők részt vehetnek egy beszélgetésen, amelyen azt vitatják meg a terület ismerői (Redő Júlia, Nagy Bercel, Kárpáthegyi Bálint, Salamon Beáta, Tálas Ágnes, Sándor Ildikó), hogy változtak-e az igények a táncházak irányában, kell-e változtatni a kialakult gyakorlaton. A főszerep természetesen a táncé lesz: a gyerekek után este nyolctól többek között Pál István "Szalonna" és bandája, a Dűvő, a Méta, a Somos, a Csürrentő és a Maskarades Együttes zenéjére tanulhatnak és táncolhatnak magyar és nemzetiségi táncokat az érdeklődők.

A jövő héttől aztán sorra elindulnak a táncházak, amelyekben nemcsak a magyar tájegységek táncait lehet elsajátítani, hanem például a balkáni népekét vagy az írekét is (pontos lista a www.tanchaz.hu oldalon). Akad olyan, most induló helyszín is (a Bírlak Táncklub a Hevesi Sándor téren), ahol estéről estére más-más nép, népcsoport táncait tanítják.

A táncházak finanszírozása sohasem volt könnyű: estéről estére soktagú zenekarok, tánctanárok gázsiját kell kigazdálkodni, a belépőkért viszont legfeljebb 800-1000 forintot kérhetnek. Ezért volt mindig is nagyon fontos szerepe annak az összegnek, amelyet az Nemzeti Kulturális Alap, illetve néhány éve a szaktárca Tengertánc nevű pályázatain nyerhettek el a rendezők. Idén ez utóbbiból 13 millió forintot osztottak szét, különös tekintettel az olyan programokra, amelyek keretében a táncház a kistelepülésekre jut el. Berán István szerint idén összesen körülbelül húszmillió forintot kapott a terület. Ez nagyjából megfelel az elmúlt években szétosztott támogatások összegének, amelyre azonban egyre többen pályáznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.