Jubilál a magyar selyemgyáros színháza

Az elmúlt évek viszonylagos csendje után megpezsdült az élet a hétvégén az észak-angliai Whitehavenben található Rosehill Színházban. A 206 néző befogadására alkalmas intézmény fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából a londoni Magyar Kulturális Központtal karöltve parádés ünnepségre került sor. Az együttműködés hátterében a magyar kapcsolat áll. A színházat Sir Nicholas Sekers, az egykori Szekeres Miklós álmodta és valósította meg saját birtokán, az észak-angliai Cumbriában.

Az egy évvel ezelőtt kinevezett igazgatóval, Richard Elderrel beszélgetve a Népszabadság londoni tudósítója újabb leckét kapott arról, milyen izgalmas személyiség lehetett a selyemgyáros Sir "Nick". Korábban Pauk György könynyekkel küszködve említette, hogy Angliába érkezése után Sir Nicholas Sekers vásárolta meg számára az első komoly hegedűt. A második apaként szeretett mecénás hozta őt öszsze Solti Györggyel is, aki Doráti Antallal együtt sokat tett Pauk londoni és nemzetközi felfedezése érdekében.

Rózsapiros selyemmel bélelt ékszerdoboz

Az ötvenes éveiben járó Elder londoni művészeti intézmények, köztük az English National Opera menedzseri székéből érkezett. De ismeretsége a Rosehill Színházzal jóval régebbre nyúlik vissza: gyermekkorát a közeli, skóciai Dumfriesshire-ben töltötte, így szüleivel gyakran kereste fel a Rosehill Színház fergeteges előadásait. A teátrum fénykorában, Sir Nick viszonylag korai halála előtt olyan világsztárok csábították a "semmi közepébe", mint Yehudi Menuhin, Jacqueline du Pré, Msztyiszlav Rosztropovics, Benjamin Britten.

Richard Elder úgy véli, a Rosehill Sekers "titokzatosságának, hatalmas karizmájának, rendkívüli tehetségének, arany szívének, csillogó, szórakoztató személyiségének köszönhette vonzerejét. Másnak, mint egy magyar bevándorlónak nem lett volna bátorsága ekkora fába belevágni a fejszéjét". Miki Sekers becsvágyát jelzi, hogy 1959-ben a kor kimagasló dizájnerét, Oliver Messelt kérte fel az újonnan felépült színház enteriőrjének kialakítására. Elder most el is tudta érni, hogy a Victoria és Albert Múzeum, amely Oliver Messel mintegy tízezer darabból álló dizájngyűjteményét őrzi, legalább három évre, de lehetőség szerint végleg a Rosehill rendelkezésére bocsásson huszonöt jelmez- és díszlettervet.

Az ünnepi hétvége programjában a legjobban csengő név Nigel Kennedyé volt, aki a Rátonyi-Csepregi dzsesszduó társaságában lépett fel az angol-magyar dzsesszesten. A nyitókoncerten Csalog Gábor zongora- és Banda Pál csellóművész gyönyörködtette el a közönséget Bach, Kodály és Brahms műveivel. Az intenzív hétvége során, melyen Czakó Borbála magyar nagykövet mellett a Sekers fiúk, Alan és David is részt vettek, Oliver Messel unokaöccse, Thomas Messel a tervező életéről és munkásságáról beszélt.

Richard Elder elképzelései szerint a "rózsapiros selyemmel bélelt ékszerdoboz" benyomását keltő színház a jövőben évi hat-nyolc hosszú, koncentrált hétvégén rendezne zenei és prózai előadásokat. Az új igazgató már csak a finanszírozás szempontjából is fontosnak tartja a kereskedelmi hasznosítást és a helyi közösség bevonását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.