Végleg összeáll a Beatles

A hatvanas évek legendás zenekara, a Beatles csaknem negyven évvel a feloszlása után új generációkat szeretne meghódítani. Igaz, immár virtualizált és digitalizált változatban.

Szeptember 9: kiemelt dátum a Beatles történetében. E napon jelentetik meg Nagy-Britanniában a zenekar teljes életművét digitalizálva, miközben az Egyesült Államokban piacra dobják az első Beatles-videojátékot, a BBC pedig egyhetes programmal tiszteleg a "gombafejűek" emléke előtt.

2007: McCartney és Starr Lennonra és Harrisonra emlékezik

A rajongók régen igénylik, hogy digitalizált változatban is tegyék közzé a rocktörténet legnagyobb hatású zenekarának életművét, amelyet - CD-re másolva - 1987-ben adtak ki legutóbb. Az évtized közepén az angol EMI lemezcég ezt meg is ígérte, de a "digitális restaurálás" csaknem négy évig tartott a legendás londoni Abbey Road stúdióban. Az EMI Music és az Apple Corps Ltd. ezért csak az idén április 7-én jelenthette be, hogy szeptemberben ismét közreadják a zenekar teljes életművét, az albumok újragondozott - remastered - kiadását.

A felújítás különlegessége, hogy az albumok monó- és sztereóváltozata is elkészült, és a kiadványokat mindkét esetben box set formátumban is megvásárolhatják az érdeklődők. A "csomag" tizenkét eredeti albumot tartalmaz, és csatolták hozzá a Magical Mystery Tour című összeállítást is, amely az együttes 1987-es CD-összkiadásának megjelenésekor vált a hivatalos katalógus részévé, a Past Masters Vol. I and II című válogatással együtt.

A mostani gyűjtemény tehát 14 kiadványt tartalmaz, de a lemezeket - amelyek a brit kiadások dalsorrendjét követik - külön-külön is megvásárolhatják a rajongók.

A lemezek megjelenésével egy időben dobják piacra Amerikában a The Beatles: Rock Band című videojátékot. A Harmonix Music Systems fejlesztésében és az MTV Games gondozásában elkészült zenei játékban az érdeklődők nemcsak végigkövethetik a Beatles karrierjét, hanem az együttes egyik tagjaként végig is játszhatják a legendás rockbanda pályafutását a liverpooli kezdetektől az Apple székház tetejéig. Eközben a játék során 45 ismert Beatles-sláger hangzik fel. A játék mind a három nagy konzolon - PlayStation 3, Nintendo Wii, Xbox 360 - megjelenik (a számítógépen játszók számára nem elérhető). A videojáték-sorozat különlegessége, hogy a játékosok műanyag játék gitárokkal és dobokkal maguk is kísérhetik a "virtuális" együttest.

Mindezzel egy időben Beatles-hetet hirdetett a BBC is. A program szeptember 5-én a The Beatles on Record című műsorral vette kezdetét. A producerek arra törekedtek, hogy a zenekar rajongói - filmfelvételek, dokumentumok, emlékezések segítségével - bepillantást nyerjenek minden idők legnagyobb popegyüttesének pályafutásába, a zenekari tagok életébe. Az említett műsorban például a zenekar stúdiómunkáját mutatták be több mint hatvan dallal fűszerezve, eddig még soha nem hallott beszélgetéseket idézve, az együttes archívumából származó fényképekkel kiegészítve. Ugyancsak nagy érdeklődés kíséri a The Beatles: The First U.S. Visit című produkciót, amely a Maysles fivérek 16 mm-es dokumentumfilmje, s a Beatles 1964-es amerikai útját, az Ed Sullivan Show-ban történt első szereplésüket, illetve az akkor kitörő beatle-mániát örökíti meg. Ugyancsak különlegesség a How The Beatles Rocked The Kremlin című dokumentumfilm, amely arra keresi a választ, miként hatott az együttes a szovjet fiatalokra, jóllehet a "gombafejűek" zenekarként soha nem jutottak el a Vörös térre.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Szakértők szerint mindez Beatles-reneszánszt indíthat el a világon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.