Fesztivál- szervezők művész- szemmel

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) megbízásából 2006-ban készült Fesztivál-világ tanulmánykötet közönségvizsgálatai alapján a fesztiválok közönsége általában elégedett az események színvonalával, a szervezők munkájával. Nem ennyire elégedettek a művészek a fesztivál-, rendezvény- és koncertszervezőkkel. Ez derült ki abból a kutatásból, melyben az előadóművészek és az őket "foglalkoztató" intézmények kapcsolatát vizsgálta az NKA megbízásából a Tárki 2008 nyarán.

A vizsgálatba bevont művészek 41 százaléka (közel 200 megkérdezett) volt előadóművész. Közel harmaduk (32 százalék) kapcsolatban áll valamilyen fesztivál-, vagy koncertszervező céggel, és ezen belül jellemzően egy intézménnyel szorosabb a kapcsolata. A fesztivál- és koncertszervezők a művészek szerint sokkal kevésbé viselkednek "hagyományos, hierarchikus viszonyon alapuló munkahelyként", mint például a színházak. A színházak esetében a megkérdezettek több mint fele (60,4 százalék) állította, hogy alapvetően az intézmény határozza meg az együttműködés formáját és tartalmát, "partneri viszonyként" kevesebb, mint egyharmaduk jellemezte az együttműködést. Ám a fesztiválszervezők esetében az érintett művészek több mint fele úgy látja, hogy "jó partneri viszonyban, kölcsönösen alakítják ki az együttműködés feltételeit" a szervezővel.

Ugyanakkor a művészek megítélése szerint a fesztivál- és koncertszervezők csak ritkán támogatják őket a kedvező szakmai lehetőségek megtalálásában. A megkérdezettek 26 százaléka kap rendszeresen ilyen segítséget, közel háromnegyedük tehát csak hébe-hóba vagy soha. Emellett a fesztivál- és koncertszervezők - jellegükből és talán a fesztiválok jellegéből adódóan - nem tudnak állandó anyagi biztonságot teremteni a művészek számára. Az érintett művészek 67 százaléka nem kap semmilyen rendszeres jövedelmet az őt ritkán "foglalkoztató" szervező cégtől, és nem áll még megbízási szerződéses viszonyban sem a szervezővel. Ezek alapján talán nem is lehet csodálkozni azon, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége (85 százalék) biztosan elfogadná, vagy legalább megfontolná, ha egy konkurens szervező kedvező ajánlatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.