Nulláról indul a CinePécs

A tavaszi asztalborítás után lóhalálában készült el az idén mindössze négynapos, október 8-tól 11-ig tartó pécsi filmünnep programja. A szeptember 11. és 20. között zajló miskolci CineFesthez képest hányatottabb sorsú mecsekalji fesztivál érdekes, de zsúfolt lesz. És átfedések is előfordulnak a programban.

Váratlanul jelentették be tavasszal, hogy vége a pécsi Moveastnak. Megszüntették a szervező céget, távozott a vezetője, az addig négy rendezvényt irányító Gyimesi Kinga. A hivatalosan közzétett indokot, hogy tudniillik az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program művészeti tanácsa javasolta, bízzák a feladatot a - megjegyezhetetlen nevű - Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesületre (KIKK), senki nem vette komolyan. Ami a valódi okot illeti, annyi bizonyos: megromlott a kapcsolat a fesztivál felelőse és a városvezetés között. Nem az első eset a viharos életű EKF-program történetében.

Noha kezdetben arról volt szó, 2010-re fölfuttatják a filmfesztivált (is), az idén a nulláról kellett újraindítani új név - CinePécs - alatt, mert a Moveastot nem engedélyezte a jogtulajdonos Nemzeti Filmarchívum. Hogy ez milyen bonyodalmat okozott, arról az új szervezési igazgató, Keresnyei János elmondta: a fesztivál finanszírozásához a Nemzeti Kulturális Alapnál már elnyert 50 millió forinthoz a megváltozott néven nem juthattak hozzá, ezért újra kellett pályázni. Várhatóan a jövő héten születik meg a végleges döntés. A főszervező hozzátette, Pécs a dél-európai országok filmiparát összefogó Cine-régió tagja, így választották a CinePécs elnevezést (amely egy kicsit hajaz az előbb kezdődő miskolci filmfesztiváléra, a CineFestre). Mindenesetre az öt év alatt harmadik nevet koptató mecsekaljai mustra anyagi helyzete évről évre szerényebb, ennek fő oka a városi támogatás elapadása. A fesztivál jövő évi támogatása biztos, mivel az EKF-keretből kap, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, 2011-ben lesz-e CinePécs. Hogy mi várható 2011-ben, arról megkérdeztük Páva Zsolt polgármestert, aki helyett Kunszt Márta kulturális ügyekért felelős alpolgármester írásban válaszolta: "Az EKF felvezető éveinek egyik legsikeresebb programsorozata volt a pécsi filmfesztivál, ezért hosszú távon számítunk a pécsi kulturális rendezvények között erre az eseményre."

Az októberi CinePécs érdemi szervezőmunkája csak nyár elején kezdődött - ez egy nemzetközi fesztivál esetében egyébként elképzelhetetlen -, ezért is bízták a filmprogram összeállítását a Duna TV évtizedes gyakorlatot szerzett, kiváló filmszerkesztő csapatára. Ők szinte éjt nappallá téve dolgoztak, hogy összeálljon a bemutatók sora. A programkészítők egyike, Németh Szabolcs arról tájékoztatta lapunkat, hogy a változatlanul a dél-kelet-európai térség elsőfilmeseinek fórumot adó rendezvény idei versenyprogramjában 12 alkotás szerepel. Mivel a fesztivál formabontóan rövid, a meghívott művek vetítése maratoni jellegű: az első napon 2, a következő kettőn 4-4, majd a záró napon ismét 2 versenyfilmet vetítenek.

Nem is rosszakat. Például a tavalyi cannes-i kritikusok hetének nagydíját elnyert Hó címűt, a bosnyák Aida Begic rendezését, vagy a tavalyi moszkvai fesztiválon a legjobb rendező díjával elismert, a bulgár Javor Gardev rendezte Ziftet. De érdekes mű, mondhatni egyénien szórakoztató a tavalyi Berlinalén debütált szerb Szerelem és egyéb bűntettek. A pécsi fesztivál információs programjában legalább további 30 film szerepel. Lesznek köztük zenei portrék, török és román filmblokkok, a rendszerváltást bemutató dokumentumalkotások. A vetítéseket zömmel az Uránia és Apolló moziban, kisebb részben a Civil Közösségek Házában tartják.

Keresnyei János hozzátette, még nem végleges a fesztivál díjait, mindenekelőtt a fődíjnak számító Proximát odaítélő öttagú zsűri külföldi résztvevőinek személye. Itthonról Kézdi-Kovács Zsolt és Mészáros Péter rendező lesz a grémium tagja. Az idén is oszt díjat a kritikusok nemzetközi szervezete, a FIPRESCI. Ezzel szemben a Nemzetközi Filmklubszövetség FICC-zsűrije - a sokáig bizonytalannak tűnő pécsi helyzet miatt - idén átigazolt a már említett miskolci CineFestre. Amely ráadásul nem négy-, hanem tíznapos.

Öt alkotás Miskolcról megy Pécsre

Nem csak nevében hasonló a hatéves miskolci CineFest és az ötéves CinePécs: a két rendezvény programja is tartalmaz átfedéseket. Mátyássy Áron Utolsó idők című drámája mindkét rendezvényen versenyben van, csakúgy, mint a bolgár gengszterfilm, a Zift. Így most sem kizárt, hogy megismétlődik a tavalyi duplázás: akkor az ukrán Eva Neymann A folyónál című műve először Miskolcon, majd néhány hét múlva Pécsett kapott díjat. Három további miskolci versenyfilmet az információs programba hívott meg a pécsi stáb. A román Hooked (Becserkészve) és az ukrán Once I Will Not Sleep címűt és Tóth Barnabás első egész estés produkcióját, a Rózsaszín sajtot.

A mustra öt év alatt már a harmadik nevét koptatja. Tavaly még Moveast volt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.