A nap kritikája (Murányi): Hajdú B. L.

Ebből mi lesz, sikítottam otthon. Jön Liptai C. és az ő Playboy-szabványosított melle? B. B. Évi terhesen, cigarettafüstöt fújva, alkoholmámorban? Vagy ami a legrosszabb, jön Havas Henrik? Show-t csinálni nehéz; főként, hogy az ilyesmi itt, a Balkánon az unteralles szinonimája; ostoba kérdések, öninterjúk, kínos tévesztések... S ha a főműsort Azurák Csaba riportja és Onyutha Judit időjárás-jelentő DVSC-mezes fellépése vezeti fel, akkor miért is volna reményünk arra, hogy maga a BL-meccsközvetítés jó lesz? De legalább nem lesz rossz? Nem lett rossz.

A TV2 szerencsés kézzel üzletelt, amikor - a Digi TV mellett - ráfutott a labdarúgó Bajnokok Ligájára. Akkor még aligha sejtette, hogy a Debrecen él a Michel Platini UEFA-elnök régiófejlesztő politikája kínálta előnnyel, s - a selejtezőben irányítottan elkerülve a nevesebb csapatokat - bemasírozik a Kánaánt jelentő főtáblára. Ám a kockázat - lásd: a Barcelona-Real Madrid rangadót sem nézik annyian, amennyien bármelyik magyar bajnokit - a bejutással a minimálisra csökkent: a DVSC-t a Liverpoollal már el lehet adni, arra érdemes akár brandet építeni. Ha sebtében nem is térül meg a vállalkozás, hosszú távon baráti hasznot hozhat.

Ettől még Azurák sportriportjai vagy afféle werkfilmjei általában kevéssé sikerülnek. Nem is olyan rég például olyan pechvogeleket rángatott a kamera elé, akik lemaradtak egy-egy olimpiáról. A tárgyi tévedéseken legföljebb röhögtünk, a konklúziónál meg csak néztünk: Dobi öttusázó speciel azért nem lehetett olimpiai bajnokcsapat tagja, s azért nem kaphat ma életjáradékot, mert volt nála három jobb (Fábián, Mizsér, Martinek). S akkor most Azurák megmutatja a Naplóban a Hajdú B., Méhes BL-kommentátorduó meccsnapját. Reggel ébredés... Aztán pakolás, taxi, repülőtér, stadion, s jé, a szurkolók szurkolnak. Kisvártatva Hajdú és Méhes hamburgert eszik, bedugja a töltőt a médiatribünön, s kattint a számítógépen: itt láthatóak az adatok. Ha ez van vasárnap, mi lesz kedden, a DVSC-Levszki partin? Ekkorra vizionáljuk a stúdióba a csak a Dörmögő Dömötörből ki nem folyó Liptait, ám a kertévés létezés e szelét ezúttal szépen megússzuk.

A külsőségeket tekintve panaszunk nincs (a stúdió szép, a stábtagok elegánsak), miként a műsornak se eshetünk neki jégekével. A három helyszín (stúdió, kommentátorállás, pályaszél) között "pattog" a kapcsolat: senki sem locsog, nem beszéli túl magát. A műsoron érződik, hogy van szerkesztője, rendezője, s hogy az adásmenetet is megkapta mindenki. Hajdú és Méhes profi közvetítő, a fű mellett letáborozó Németh riporter igyekszik értelmes párbeszédeket folytatni, Vincze exjátékos - a 1995-ben BL-főtáblás FTC tehetséges középpályása - alázatosan, racionálisan elemez, a stúdióvendég Kemény pólókapitány szerény és csak kissé közhelyes, Gundel műsorvezető fegyelmezetten fogja össze a garnitúrát, a meccs végén pedig levetítik a többi BL-találkozó összefoglalóját: vigyázat, ez már Európa!

Jó, jó, a műsor még jobb lett volna, ha Gundel kezdésként nem azzal fordul Keményhez, ugyan, mondja már meg, "hogyan kell győzni?" (hogyan, hogyan...) vagy ha Orbán pártelnök nem furakodik oda az ünnepi asztalhoz, ám a vállalkozás reményteljes, az összkép biztató.

Akkor én most örülhetek?

Varga gólöröme
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.