Borzsebkönyv

Borbás Mária előszavát egy Hamvas-idézettel zárja: "Bort! Megint csak azt mondom, hogy: bort igyatok! Aztán majd kedvet kaptok a csókolózásra, a virágszedésre, a barátságra, a jó mély alvásra, a nevetésre, és újság helyett reggel költőket fogtok olvasni." Szent igaz, Hamvas Béla megint helyesen beszél, bár tegyük hozzá, a gondolat megint nem ment a túlzástól. Mert nincs az a bor, ami engem rávenne a virágszedésre, ráadásul, aki este bort iszik, az reggel ne olvasson se költőt, se mást, aludjon inkább délig.

Tény, hogy a bor kezdi visszanyerni régi rangját (bár még mindig vesztésre áll a sörrel szemben: évente és fejenként nagyjából 30-32 liter borocskát hörpöl a magyar, serből viszont 80-82 litert húzunk le). A múlt század második felében szinte teljesen kiirtott honi borkultúra az utóbbi húsz évben főnixmadárként éledt újra poraiból. A magyar most tanulja újra ezt a régi bölcsességet.

A Mielőtt a dugót kihúzná 2009 - Kézikönyv borkedvelőknek című zsebkönyv ebben nyújt segítséget a borivónak. Hol és milyen szabályok szerint rendezik a világ és Magyarország legnagyobb borversenyeit? Hová induljunk borútra? Mit tudhatunk meg egy bor címkéjéről? Kik a legnevesebb hazai bortermelők?

A kötet egyfelől kiokosít minket olyan boros varázsszavak jelentéséről, mint a dekantálás, a barrique, a siller vagy a cuvée, másfelől hasznos borútikönyvként is szolgál. Teszem azt, ha úgy hozza jó sorsunk, hogy délre kell utaznunk pár napra, de lesz szabad időnk bőven, akkor csak előkapjuk vörös könyvecskénket, s rögvest megszervezünk magunknak egy borkóstolást a villányi borvidéken. A pincészetek és borászatok kínálata széles: az Agancsos, a Blum, a Bock, a Gere, a Maul, a Mayer, a Polgár Villányban, vagy a Heumann Siklóson, esetleg a tavalyi évben az év pincészetévé választott Vylyan Kisharsányban, a Fekete-hegyen.

Külön öröm hogy a szekérderéknyi praktikus információ mellett helyet kapott a kötetben némi borgasztronómia is. A szarvasgomba és a bor mágikus kapcsolatáról olvashatunk szép sorokat, néhány recepttel kiegészítve, így azután mindenki kitanulhatja például, hogyan készül az igazi szarvasgombás pisztráng.

Alinea, 224 oldal, 2950 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.