"Csináld meg Indiát!"

Képzeljük el azt a pillanatot, amikor 1946-ban a National Geographic vezetője behívta a lap egyik fotósát, Volkmar Wentzelt, és azt mondta neki: "Menj, csináld meg Indiát!" És képzeljük el Volkmar Wentzelt, aki ezt a mondatot teljesen üzemszerűnek értékelte, különösebben talán meg sem lepődött. Bólintott, majd vett egy kiszuperált mentőautót, némileg átalakította, egyebek mellett utazó sötétkamrát épített bele, és elindult, hogy "megcsinálja Indiát". Történetesen két esztendőre volt szüksége ehhez; na bumm, mondták a főnökei, ha enynyi, hát ennyi. Annak idején akadtak szerkesztőségek, ahol így ment ez, a National Geographic redakciója feltétlenül közéjük tartozott; meg is lett az eredménye.

Az 1888-ban alakult National Geographic Társaság ma már tizenegymillió fényképet őriz archívumában, lényegében magát a világot őrizgeti úgy általában. Mert a gyűjtemény első darabjai ugyan a földrajzi csodákra fókuszáltak, ám később ez a nézőpont jócskán kiszélesedett, így a fotósok mélyebben tudtak mesélni képeikkel a különféle kultúrákról, világeseményekről, tudományos eredményekről, az emberekről, az állatokról, természetről, a világ rejtett zugairól, egyáltalán: mindennapjainkról.

Bő hete, hogy a könyvesboltok polcaira került a Színnel lélekkel című fotóalbum, amely már sokadik azok sorában, amely a National Geographic képei közül bocsát közre egy csokorra valót, ezúttal egy igen átfogó válogatást 1888-tól 2009-ig. Tizenegymillió képből 405 kitűnő felvételt, némi (fotótörténeti ismeretekkel megtámasztott) szöveges áttekintést a gyűjteményről, valamint a National Geographic fotósairól.

A fényképek kitűnőek, és nem csak azért, mert láthatóan munka van bennük. Nem csak azért, mert elkészítésükre időt, energiát szántak a fotográfusok, hanem azért is, mert jócskán túlmutatnak önmagukon. Erről sokat mondanak az idézetek, Henry Beston természetbúváré például, akitől a következő gondolat áll néhány kitűnő, állatokat megörökítő fotó környezetében: "Nem felebarátaink, nem is alantasaink. Más nemzet szülöttei ők, akiket egybefog velünk az élet, és az idő szövedéke, rabtársaink, akik velünk élik a Föld csodálatos és gyötrelmes pillanatait." Valahogy így gondolkozhatnak azok a fotósok, akiknek képeit beválogatták ebbe az albumba, és képeik láttán valahogy így kellene gondolkoznunk nekünk is.

Geographia, 512 oldal, 11992 forint

Chicagói utcakép, 1967
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.