Lepény pikáns öntettel
Sütési idő: 40 perc
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 2 fő részére: 125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 100 g sima liszt, 1,5 dl víz, 0,5 csomag szárazélesztő, 0,5 kk. barna nádcukor, 1 dl hidegen sajtolt olívaolaj, 0,5 kk. tengeri só
Öntethez: 2 dl tejföl, 2 ek. hidegen sajtolt olívaolaj, 1/4 kk. őrölt csilipaprika, 1/4 kk. tandori masala, 1/2 kk. kurkuma, 1/2 kk. fűszersó
Egy 2 dl-es pohárban 0,5 dl langyos vízben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, lefedjük frissen tartó fóliával és hagyjuk állni.
Amikor már majdnem megtelt a pohár habbal, egy tálban összedolgozzuk a liszttel, 1,5 dl meleg vízzel, hozzáadjuk a sót, az olajat, jól összegyúrjuk a tésztát, majd 40 percet kelesztjük.
Olajos tenyérrel 6 egyenlő részre osztjuk, pihentetjük még 15 percet és lepényformára nyújtjuk.
A tepsit a sütővel együtt 250 oC-ra melegítjük, és a lepényeket sütőpapíron kb. 10 percig sütjük.
Miután megsült, konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni, hogy puha maradjon.
Az öntet hozzávalóit egy tálkában jól összekeverjük, és belemártogatva fogyasztjuk a lepényt.