Karamellmázas csokitorta
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés kb. 1 óra
Sütési idő: 25 perc
Hozzávalók a Tésztához: 100 g rétesliszt, 100 g étcsoki, 100 g barna nádcukor, 100 g vaj, 3 db tojás, 2 teáskanál sütőpor (fél zacskó)
A mázhoz: 200 g natúr vajkrém, 100 g porcukor, 100 g cukor
A sütőt 200 oC-ra előmelegítjük. Az étcsokit, a vajat és a cukrot egy edényben megolvasztjuk, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
5 perc múlva hozzákeverjük a tojássárgáját, majd a lisztet is.
A tojásfehérjéből kemény habot készítünk és óvatosan a tésztához keverjük.
Egy szorítópántos sütőformát kivajazunk, sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a tésztát, egyenletesen elsimítjuk, 20 percet sütjük.
A cukrot egy serpenyőben megolvasztjuk, karamellizáljuk. Míg a karamell készül egy tányérra sütőpapírt teszünk, kevés olajat öntünk rá, s a kész karamellt óvatosan ráöntjük, és azon hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, mozsárban, vagy turmixgépben (az őrlő résszel) összetörjük.
A vajkrémet összekeverjük a porcukorral, majd a karamellt is hozzáadjuk, elkeverjük és hűtőben lehűtjük.
A kisült csokis sütit, hagyjuk kihűlni, majd megkenjük a hideg karamelles mázzal.