Időívek a Pannonhalmi Főapátságban

Johann Sebastian Bach lesz a grúz Giya Kancheli komponista "klasszikus alkotótársa" a Szent Márton hegyén hatodik alkalommal megrendezendő Arcus Temporum (Időívek) művészeti fesztiválon augusztus 21. és 23. között.

A múlt maradandó értékeinek párbeszéde a jelen kultúrájával - ez a Pannonhalmi Főapátság Arcus Temporum fesztiváljának legizgalmasabb művészeti törekvése. Nemcsak a különböző korban születő kultúrák találkoznak itt egymással, hanem a kifejezési módok, művészeti ágak alkotnak egészet az Időívek gondolati ernyője alatt.

Giya Kancheli

A fesztivál hagyományosan minden évben egy olyan zeneszerzőt hív meg, aki Magyarországon kevésbé ismert ugyan, de az európai kortárs zene élvonalába tartozik. Az ő műveit tolmácsolják kiváló hazai és külföldi muzsikusok, valamelyik klasszikus zeneszerző alkotásaival történő összevetésben.

Az idén a szervezők a grúz komponistát, Giya Kanchelit látják vendégül, akinek klaszszikus társa Johann Sebastian Bach lesz. A két zeneszerző műveit többek között Gidon Kremer, Andrei Pushkarev, Perényi Miklós, Keller András, Ránki Dezső, Klukon Edit, Fassang László és a Végh Filharmonikusok tolmácsolják.

Különlegességet ígér a fesztivál színházi programja is. A francia Christian Rizzo két előadását - egy installációt és egy táncszínházat - láthatja a közönség. Az installáció fényterveit Caty Olive készítette, a táncszínház szereplője pedig Jean-Baptiste Andre artista lesz, aki az előzetes ismertető szerint "a cirkusz világából érkezve teremti meg a mozgásszínház és a képzőművészet határán mozgó alkotásait".

A képzőművészet iránt érdeklődők Megyik János vaslemezekből készített munkáit is láthatják a monostor kerengőfolyosóján. A millenniumi emlékműnél pedig két kirgiz alkotó - Aktan Abdykalykov és Ernest Abdysaparov négy rövidfilmjét vetítik.

A fesztivál iránt az idén is óriási az érdeklődés az ország minden részéről, de érkeznek szlovák, osztrák, német és cseh turisták is a művészeti eseményre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.