Fekete szezámmagos kenyér tonhalkrémmel
Sütési idő: 40 perc
Hozzávalók a 900 g-os kenyérhez: 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 250 sima liszt, 2,5 dl víz, 0,5 csomag szárazélesztő, 0,5 kk. barna nádcukor, 0,5 dl hidegen sajtolt olívaolaj, 0,5 kk. tengeri só
a Tonhalkrémhez: 1 db tonhal konzerv (kb. 140 gr), 2 ek. tejföl, 0,5 fej lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tk. szárított bazsalikom, 0,5 dl hidegen sajtolt olívaolaj, 0,5 kk. tengeri só
Egy 2 dl-es pohárban 0,5 dl langyos vízben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, lefedjük frissen tartó fóliával és hagyjuk állni. Amikor már majdnem megtelt a pohár habbal, a liszttel és 2 dl meleg vízzel elkeverjük. Hozzáadjuk a sót, az olajat, majd jól összegyúrjuk, dagasztjuk a kenyértésztát.
Cipót formázunk belőle, majd hosszúkás kenyérformát. Beolajozzuk a külső felületét, majd kiolajozott, kilisztezett kenyérformába tesszük. Lefedjük frissen tartó fóliával és kelesztjük 40 percet.
Előmelegített (220 oC) sütőben (egy edénybe tegyünk vizet a sütőbe) kb. 30 percig sütjük, addig, amíg ütésre kongó hangot nem ad.
Miután megsült, bespricceljük vízzel, majd konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni, hogy finomra puhuljon.
A tonhalkrém hozzávalóit összekeverjük és géppel krémesre turmixoljuk.