Juhász Gyula, kislánykorában

Úszósapkában ázó kisnyugdíjas képében pózolhatunk a sziget kultúrligetében, ha befér az arcunk a fejrészt kiluggatott képmásolat nyílásaiba. Az idén ötödszörre kitelepülő múzeumok intézményeik propagálására tesznek elszánt kísérletet.

Élt egyszer egy kisfiú a harmincas évek messzi Katalóniájában, aki slampos játékmedvéi és fürge kisautói társaságában rafinált játékokról ábrándozott. Joan Rovira később megszállottan gyűjteni kezdte az elhajított rézkilincset, a kiszuperált fémcsövet, eldeformált biciklikereket, majd nekilátott szoborszerű logikai játékai elkészítéséhez. Agyafúrt szerzeteit utcán, tudományos kiállításokon és iskolákban bemutató társulata - az 1991-ben alapított Guixot de 8 - mára bejárta a világot Ausztráliától a Kanári-szigetekig; most pedig a Hajógyári-szigeten sarkallja bíbelődésre a homo ludenst.

Versenyeztetjük a mágnesrúddal irányított gyűszűket, áttételes kötélpályáról irányítjuk a hórihorgas kisfiú csőkarját, hogy sikerüljön végre rendeltetésszerűen belepiszkálnia az orrába, és társasággá verődve örökítjük meg magunkat a lábastestű, fedőket összecsattogtató figura oldalában.

Így lesz a szigetelőből libanoni emír

- Halott spanyol milicista vagy anyajelmez? - szegezi nekem a kérdést a Ludwig Múzeum szolgálatban lévő kollégája, mikor a sátruk oldalára nyomott Robert Capa háttereket szemlézem. Jelenleg látható fotókiállításuk reklámakciójaként kínálják a fóti filmgyárból kölcsönzött pólyát, kendőt, esetleg hatástalanított puskát, adnak inget is meg férfinadrágot, az pedig az én ruganyosságomra van bízva, sikerül-e a világhírű képekhez hasonló pózt felvennem.

Exponálnak.

Mire Capa-modellként póló lesz belőlem, addigra "képzőművészeti kiegészítőként" bejárom a múzeumnegyedet. Egy kép a Magyar Nemzeti Galéria Méhes László-féle fotórealista festményrepró langyvizében dagonyázva, egy Berény Róbert csellistanőjeként, egy pedig a galéria aktuális tárlatáról ismert, Borsos József táblamásolatból kikacsintva, mint libanoni emír. A szablyával felékesített, gazdagon kidolgozott brokátruhás úrról kiderül, ő eredetileg nem más, mint az egykor Bécsben élő műgyűjtő, Zichy Edmund gróf, viseletét meg Szolimán pasánál tett látogatására varratta.

Talán még hasonló emírzubbony elkészítésére is vállalkoznának az Iparművészeti Múzeum szomszédos varrodájában, bár egyelőre a legmerészebb modell egy fejre állított ingből nadrág, amelyben a műhely cégéreként topog egy divatfüggő extrémlány: mandzsetta a bokán, ujjak a lábszáron, nyakrész a derékon. De az alkalmi műhelyben visszavarrnak őrjöngés közben elfáradt zsebet, uborkamintás frottíranyaggal foltozzák a szellős pólót, és partinejlont gumíroznak hajráffá a Celluxcsoport fáradhatatlan cérnazsonglőrei.

Távolabb Radnóti Miklós szavaival bűvészkednek a ritkásan érkező, magyar szigetlakók. A Petőfi Irodalmi Múzeum centenáriumi évadának szervezői ezúttal a Két karodban és a Nem tudhatod című Radnóti vers összekevert soraival várják a műkedvelőket, ezek rendezése után pedig a költő életében készült - memóriajátékká átalakított - fényképekkel lehet tesztelni lankadó szellemi kapacitásunkat.

Alkonyatkor mosolygósan kivilágosodnak az irodalmi múzeum svéd rizslámpái, rajtuk a körbe-körbe futó, éjtematikájú idézetekkel. Radnóti Éjszaka, Kosztolányi Hajnali részegség és Weöres Sándor Az éjszaka csodái című versei fényében még egy kamarakiállítás is lapul. A falra felfüggesztett kollekcióban meganynyi magyar író, költő gyerekkori fotográfiáját kacaghatjuk. Garaczi Lászlót "Ne ingereljétek az állatokat" feliratú padon ücsörögve, Füst Milánt ostorral a kézben, bárányhajtású kis szekér előtt, a kis infánsnőre emlékeztető apróság képében pedig Juhász Gyulát, még kislánykorában.

Sértetlen napi vagy heti Sziget-karszalaggal egész augusztusban fél áron várják az érdeklődőket a múzeumok: Budapesten az Aquincumi, az Ernst, az Iparművészeti, a Ludwig, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Fotográfusok Háza, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Műcsarnok, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, a Zichy-kastély, valamint a szentendrei skanzen és a debreceni MODEM.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.