Csodaidők jőnek

Nálunk, szokatlan módon, a rajongók előlegfizetése teszi lehetővé a Csodaidők című fantasztikus regénytetralógia harmadik és negyedik részének megjelenését. A kényszer szülte megoldást az olvasók találták ki, és más műnél is alkalmazható.

"Családregény, de nem szappanopera, fantasztikus irodalom, de nem értéktelen ponyva, sok szereplővel, fordulattal." Így írt az elsőkönyves szerző, a 35 éves Raana Raas, eredeti nevén Görgey Etelka Csodaidők - Az ogfák vöröse című sorozatkezdő regényéről a Solaria című világhálós sci-fi magazin kritikusa. Bár e jellemzéssel azonosulni tudok, megjegyzem, kritikusabb vélemények is olvashatók róla. És mindben lehet csipetnyi igazság.

Mindenesetre a Csodaidők olvasmányosan megírt, inkább utópisztikus regény. Majd' kétezer évvel utánunk játszódik, a negyedik évezred végén. Addigra az emberiség már meghódította a világűrt, naprendszerek bolygóin él. A társadalmi viszonyok nem különböznek nagyon a maitól, van azonban egy saját nyelvet beszélő, vallásos közösség, a Kaven, amelyet nagycsaládok alkotnak. A szerző, aki a hebraisztikában is elmélyedt teológus, református pap, ugyanakkor távol áll tőle mindenfajta fundamentalizmus, elismeri: a vallás és a család pozitív szerepét szeretné fölmutatni, nem elhallgatva a konfliktusokat. A műben kiéleződik a viszony a kétfajta társadalmi modell között, és kitör a háború. A tetralógia nagyrészt ennek története.

A cybernyilvánosságban akkor csaptak össze az egymást kioltó vélemények róla, amikor az első kötetet jelölték Zsoldos Péter-díjra, ám a zsűri mellőzte. Egy-két interjú is megjelent a szerzővel, aki e nyilvánosságnak tulajdonítja, hogy a 2006-ban boltokba került Az ogfák vöröse több mint kétezer kötete lelt gazdára. A második rész, a Csodaidők - Kiszakadtak című (2008) azonban már gyérebben fogyott. Jött a könyvpiacot is sújtó gazdasági válság, és a művet megjelentető Animus Kiadónál nem vállalták a már kész regényfolyam folytatását.

- Etelkát nagyon tehetséges szerzőnek tartjuk, és sajnáljuk, hogy pénzügyi megfontolásból így kellett döntenünk - indokolja a lépést Gábor Anikó, a családi vállalkozásban működő könyvműhely egyik vezetője. Nagyjából a befektetett költségek jöttek vissza, és nem titkolja, nagyobb üzleti reményeket fűztek a regényhez. - Ha a mostani nehezebb időkben biztosan lehet tudni egy műről, hogy nem fog nyereséget hozni, akkor profi kiadó nem vállalkozhat rá - teszi hozzá. (A Harry Pottereket is honosító Animusnál 30 százalékkal csökkent a forgalom.)

- Próbálkoztam más kiadóknál, és az úgynevezett POD (Print on Demand - kéziratokat díjazás ellenében megjelentető) cégeknél, de az ajánlatokkal nem voltam elégedett - mondja Görgey Etelka. Megjegyzi, már-már lemondott a kiadásról, amikor az olvasók sorra sürgették a Csodaidők internetes honlapján a harmadik kötetet. Előleg fizetését helyezték kilátásba. Egyik barátjával kis magánkiadó céget alapított hát félmillió forintból, és meghirdették az előlegfizetést. Több mint kétszázan küldtek el összesen hatszázezer forintot meghaladó összeget. Ebből mostanában megjelenhetett a harmadik rész, amelynek költségei máris megtérültek. - Biztos, hogy a negyedik rész is boltokba kerülhet jövő tavaszszal - teszi hozzá.

A Csodaidők harmadik kötete. Összedobták...

Talán előfordult már nálunk, hogy egy irodalmi rajongó klub "összedobta" kedvenc könyve megjelentetésének költségeit. Talán. De manapság aligha gyakori.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.