A vulkánfíber átlényegülése

Dizájnverseny lesz vasárnap a hét utolsó napjáról elnevezett Vasárnapi Művészpiacon (WAMP), az Erzsébet téren: bemutatják azt a húsz meglepő koffert, amelyet a Holland Királyi Légitársaság, a KLM pályázatára készítettek lelkes művészek. Kicsit elébe mentünk a tárlatnak.

Mi mindenre inspirálhat a repülés, a bőrönd és a messzi városok kombinációja? - derül ki vasárnap az Erzsébet téri kofferkiállításon, amely voltaképpen egy verseny vége: a WAMP-on, Koffer Art címmel bemutatják a 90 éves KLM bőröndpályázatára érkezett legjobb pályamunkákat. A magunk részéről a minap belestünk abba az irodaházba, ahonnan a bőröndök holnap kirajzanak, így Ön, Kedves Olvasónk, óriási előnyre tehet szert a többi olvasóval szemben.

A szűkös térben először egy különös bicikli vonta magára ugráló tekintetemet. Váza egy bőrönd, Amszterdam metróhálózatának átnézeti képével, első villája holland fapapucsokban végződik, csomagtartóján narancssárga labda, holland futballisták újságokból kivágott képeivel ékesítve. Nem kifejezetten funkcionalista darab, amely azonban komoly tanulsággal szolgál: nemcsak nálunk, taplóknál, hanem a kifinomult Hollandiában is lehet álnépi gagyit venni, legalábbis nem hiszem, hogy egy holland paraszt lelakkozza a facipőjét, majd ráírja, hogy Holland.

Tetszetős darab az óarany próbababatorzó, amely kvázi utazótáskákból kapott blúzt és nagyon vicces az a kis füles tatyó is, amelynek az eleje üveg. Olyan, mint a dioráma a Balaton Múzeumban, csak nem a szivárványos öklét és a teljes kipusztulással fenyegetett lápi pócot lehet benne megnézni kitömve, hanem másfél centis űrhajósokat egy érdekes tájban, hatalmas gombákkal és egy iciri-piciri ökröcskével.

Se szeri, se száma az érdekességeknek, pontosabban inkább csak szeri se. Nagyon tetszett például az ikonkoffer és a talpakon álló faliképkoffer; az előbbi kétoldalt behajtható, így egy bőröndöt ad ki, kinyitva meg a bőrönd belsejét, amelyben természetesen megint csak egy holland facipő tekinthető meg, felirat nélkül, viszont masnival. Ami az utóbbit illeti, nem tudtuk megfejteni, mit ábrázol, de valami kis madarak vannak rajta, ez majdnem biztos, mert egészen semmi sem az, csak a jövedéki adó. Felfigyeltünk az ún. kukucskáló kofferre is, amelyet úgy képzeljünk el, hogy van egy koffer, azon két lyuk, az egyik lyukon - így mondják - egy prostituált figyelhető meg, a másikon pedig egy fátylas arab nő. Csak nehogy baj legyen belőle.

Ha most mind a húsz alkotást bemutatnánk, elmaradna a vasárnapi meglepetés, amitől isten ments. Az Augmentált Amszterdam c. pályamunkát azonban semmiképp sem hagyhatjuk ki a felsorolásból, ilyen csudát ugyanis eddigelé sosem láttunk. Azt tessék elképzelni, hogy van egy nyitott bőrönd, és ha ezt megfelelő távolságból egy monitor elé tartjuk, a monitoron azt látjuk, hogy a bőröndből kijön valami, ami benne se nincs: egy kis rajzolt szélmalom. Döbbenet.

A versenykoffereket a holnapi kiállítás után, szeptember végéig Budapest húsz utazási irodájának kirakatában mutatják be - tudhattuk meg. Mint ahogy azt is, hogy a győzteseket vasárnap négytagú zsűri választja ki: Virág Judit galériatulajdonos és művészettörténész, a fényáteresztő beton feltalálásáról ismert Losonczi Áron építészmérnök, Novák Péter zenész, műsorvezető stb. és Giene Steenman, aki szintén sok mindent csinált, most egy akadémia intermédia szakán okít. Sosem találnák ki: Amszterdamban.

A kerékpárkoffer részlete
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.