Szavukon fogják az írókat

A Digitális Irodalmi Akadémia honlapján 1998 óta olvashatjuk a legjelentősebb XX. századi és kortárs magyar szerzők műveit, méghozzá a kritikai kiadások színvonalán. Szeptembertől a gyűjtemény mind az 1300 kötete szóról szóra kereshető lesz, és kuriózumokhoz is hozzáférhet majd az olvasó.

Esterházy Péter, Bodor Ádám, Nádas Péter, Méray Tibor, Faludy György, vagy Szabó Magda regényei, összesen több mint hatvan szerző életműve olvasható már több mint tíz éve az interneten, a dia.pim.hu-n. Eddig minden kulturális tárca támogatta a DIA-t.

A világon is egyedülálló elektronikus gyűjtemény minden évben új szerzők műveivel bővül, az új tagokról a már felvettek szavazhatnak. Igazi kincsesbánya a honlap azoknak, akik nem restek a számítógépen szépirodalmat olvasni; a magyar szakos hallgatóknak, kutatóknak pedig egyenesen megváltás lesz a szabadon kereshető korpusz. Kár, hogy kevesen tudnak róla: csupán napi ezer látogatóval számolhat a honlap, de a gyűjteményt gondozók abban reménykednek, hogy az új fejlesztések után végre ez a szám is megugrik majd.

- A DIA gyűjteményében az a különleges, hogy a szövegek olyan minőségben szerkesztettek, olyan pontos a tipográfiájuk, hogy a legbonyolultabb képverseket, szövegjátékokat is híven tudják visszaadni. Nem véletlen, hogy több megkeresés is érkezett hozzánk kiadóktól: az Alexandra Kiadó például a Kossuth-díjas írókat bemutató sorozatához akart tőlünk szövegeket vásárolni. Ilyenkor természetesen a szerzőkkel is egyeztetni kell, de nincs különösebb akadálya az ilyen jellegű felhasználásnak sem - magyarázza Radics Péter, a DIA megbízott vezetője.

Alapvetően persze az internetes látogatókat szeretnék kiszolgálni. Ők úgy tűnik, hogy nem egy bizonyos könyvért érkeznek a honlapra, hanem aktívan használják az oldalt, keresnek a szövegekben és tallóznak közöttük. Ezért is tartják fontosnak, hogy innentől egyszerre kereshetnek a gyűjtemény teljes anyagában - fűzi hozzá.

Mivel a honlap már több mint tízéves, a szövegek digitalizálása nem egységes módszer alapján történt, így az utóbbi két év megfeszített munkája kellett ahhoz, hogy xhtml-rendszerbe fésüljék az egész gyűjteményt. Ennek a fájlformátumnak nagy előnye, hogy könnyen fejleszthető tovább más alkalmazási területekre is. Nem lehet például technikai akadálya, hogy a szövegeket az elektronikus könyvolvasókkal kompatibilis formátumban is megjelentessék. De ez csupán távlati terv, mert a szerzőkkel kötött szerződések alapján az internetről elvileg nem szabad letölteni a szövegeket. Ugyanakkor kulturális szempontból is jelentős újításokkal készül a DIA.

- Megújítjuk a honlap felépítését is, a szerzők köré több ismeretterjesztő tartalmat építünk - bibliográfiát, életrajzot, fotókat, kéziratokat és tanulmányokat. Emellett olyan, kizárólag újságokban megjelent versek, folytatásos regények is elérhetők lesznek nálunk, amelyeket egyébként rendkívül nehéz beszerezni. Így például Bodor Ádámnak a kolozsvári Utunkban 1960 és 1982 között megjelent összes írását is öszszegyűjtöttük, de Kányádi erdélyi folyóiratokban megjelent versei is felkerülnek majd a honlapra - meséli Radics Péter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.