Japánból jönnek a kalotaszegiek

A világ minden tájáról várnak fellépőket Nyíregyházára, az augusztus 16-21-ig tartó 7. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválra. Idén Belgium, Izrael, Japán, Portugália, Szerbia, Tajvan, Törökország és persze Magyarország táncosait láthatja a közönség a találkozón, amelyet kétévente rendeznek meg a szabolcsi megyeszékhelyen.

A tánc egyik hazai fellegvára Nyíregyháza - állítja Demarcsek György fesztiváligazgató, aki huszonöt éve járja a világot a Nyírség Táncegyüttessel. Számtalan díjat és elismerést szereztek már, 1993-ban pedig az jutott eszükbe: szívesen rendeznének egyszer hazai pályán is fesztivált. Három év múlva megszervezték az elsőt, amely olyan jól sikerült, hogy azóta minden második - újabban minden páratlan - évben itt adnak egymásnak találkozót augusztus közepén a világ számos pontjáról érkező együttesek.

A mostanira a Folklór Fesztiválok Nemzetközi Szövetségén (CIOFF) keresztül több mint száz csoport jelentkezett, közülük választották ki azt a hetet, amelyet fogadnak. A külföldieken kívül még öt magyar csoport lép fel. Nyíregyháza pár napra tehát a tánc fővárosává válik. A vendéglátó Nyírség Táncegyüttes mellett a szintén nyíregyházi Margaréta, Igrice és Szabolcs táncegyüttes, valamint a Tiszavasváriból érkező Kör-Karéj Táncegyüttes vesz részt a találkozón.

Fergetegesnek ígérkezik a program: a fesztiválnyitó gála augusztus 16-án, vasárnap este nyolckor kezdődik a város központjában, a Kossuth téren. Másnap délután ugyanitt nemzetközi táncház és ételkóstoló lesz. Minden csoport saját táncait tanítja, illetve nemzeti eledeleiből, italaiból kínálja a közönséget. Este kilenctől, immár a Szabadtéri Színpadon Világok Tánca címmel Ázsia és Európa táncait láthatja a publikum. A csoportok a megye több településén is fellépnek, sőt a nyíregyházi élményfürdőben is mozgásra csábítják majd a strandolókat. A fesztiválzáró a nemzeti ünnepen, augusztus 20-án este a Kossuth téren lesz, addigra minden külföldi résztvevő megtanul egy-egy magyar táncot.

Még egy érdekesség: habár Japánból, Tokióból érkezik az egyik csoport, a Kalotaszegi Táncegyüttes nevet viseli, és magyar táncokat mutat be. Senkit ne tévesszen meg azonban a név: a táncosok született japánok, csak szeretik a magyar néptáncot, és otthon is azt népszerűsítik. A lépéseket magyar táncoktatóktól sajátítják el.

Demarcsek Györgytől megtudtuk azt is: a fesztivál ideje alatt az interneten három webkamerán követhetik figyelemmel az eseményeket azok is, akik nem tudnak részt venni a találkozón. Egy kamera a Kossuth téren zajló eseményeket közvetíti, a másik a Szabadtéri Színpad programját mutatja, a harmadikat pedig a fesztiválklubban helyezik el, ahová majd éjszakánként lesz érdemes bekukkantani, amikor a táncosok a fellépésekről hazatérve egymástól tanulják a lépéseket. A cím: www.gigatv.hu.

Kolumbiából, Srí Lankáról, Indiából, sőt még Kanadából is érkeznek fellépő művészek a XVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválra. A népzenei koncertekkel, etnográfiai filmválogatással és a Civilek utcájával tarkított kulturális rendezvények több helyszínen, Ráckevén, Tökölön és Százhalombattán zajlanak augusztus 14. és 22. között.

A Táncpanoráma nevezetű programsorozatra ellátogatva a közönség távoli népek muzsikájával ismerkedhet meg: brazil, ciprusi, perui, thaiföldi vagy örmény zene szól majd a Barátság Művelődési Központ színháztermében.

A Népek bálján a táncos lábúak külföldi néptáncokat sajátíthatnak el, de jelmezbált is tartanak a Fesztiválklubban a zenekarok részvételével. Népi kismesterség-bemutató, népművészeti kirakodóvásár, játszóház, világzene és utcaszínház várja az érdeklődőket egy héten keresztül a százhalombattai Szent István téren.

A "white party" valahogy befurakodott a folklór zárt világába is: aki hajlandó rá, szombaton öltözzön talpig fehérbe, és élvezze a folkkocsmát Németh Dénessel és zenekarával.

A Summerfesten jubilál a 35 éves Vujicsics zenekar, melynek díszvendége Sebestyén Márta lesz. Színpadra lép többek között a Csík zenekar, a Kaláka együttes és a Dixieland. (B. R.)

Tajvanból érkezik a Taipei - Ouyang Huichen Táncegyüttes
Tajvanból érkezik a Taipei - Ouyang Huichen Táncegyüttes
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.