Műemlékdzsembori Súron

Templommentő fesztivált rendeznek a hét végén: a Művészetek Dombja nevű, háromnapos komolyzenei programsorozat bevételét a súri katolikus templom felújítására szánják. A Zichy grófok rendelésére emelt, mára műemlékké nyilvánított késő barokk épületben van Florian Taller Mária mennybemenetele oltárképe.

- Véletlennek köszönhetjük a festményt - meséli Sógorka Miklós polgármester, és hozzáteszi, a Bécsből Magyarországra érkező képet eredetileg Csatkára vitték volna, de a kifürkészhetetlen sorsnak hála, elakadt Súron.

Nemcsak képet, de egy megszállott "szponzort" is hozott a sors Súrnak: Dési András orgonaművész, a Magyar Állami Operaház karnagya néhány évvel ezelőtt turistaként érkezett a bakonyaljai faluba - az idén pedig már a fesztivál fővédnökeként segítette a szervezést. Az ő közreműködésével csábították a háromnapos - augusztus 14-16-ig tartó - műemlék-dzsemborira Bogányi Gergely zongoraművészt, Geiger György trombitaművészt, Gryllus Dánielt és a Magyar Állami Operaház tagjait: Bándi Irisz Ré-
kát,
Godán Sándort, Kovács Ágnest. (B. R.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.