Brit invázió a Nagyszínpadon

Ha eddig nem tudtuk volna, mit hallgatnak mostanában Nagy-Britanniában, a következő öt napban megtudhatjuk a Sziget Nagyszínpadának programjából. Persze azért koncertezik néhány máshonnan érkezett nagy öreg is, de tény, hogy a most már hivatalosan is csak a külföldi előadóknak tartogatott Nagyszínpad kínálata elsősorban a britekre épül.

A korábbi években egyre kevesebb magyar előadó kapott időpontot a Sziget Nagyszínpadán, míg végül a szervezők idén hivatalosan is kijelentették: a Nagyszínpad tisztán nemzetközi lesz (a magyar könnyűzenei élet nagyjai külön helyszínt kapnak, amelyet idén MR2 Színpadnak hívnak). Így az ebben az évben ötnapos Sziget legjelentősebb színpadán 25 nemzetközi énekes és együttes szórakoztatja majd a közönséget - közülük tízen britek, így talán nem túlzás azt mondani, hogy erős kóstolót kapunk a szigetország aktuális zenei kínálatából. Ez persze nem gond, hiszen a hazai rádiók, televíziók elsősorban nem az ő zenéjüktől hangosak, és egy-egy koncertjükért, ha nem lenne a Sziget, nagy európai fesztiválokra kellene elzarándokolnia annak, aki kíváncsi rájuk.

Itt van mindjárt a britek aktuális üdvöskéje, a ma este koncertező Lily Allen: a 24 éves énekesnő három éve tűnt fel, és azóta jelölték Brit Awardsra, Grammy-díjra, saját rádiós műsora van, folyamatosan írnak kisebb-nagyobb botrányairól az újságok, a Chanel pedig reklámarcai közé választotta - emellett szinte már mellékes, hogy sorra gyártja a slágereket.

Bár a Bloc Party az első világháború alatt rendezett New York-i, katonabúcsúztató háztömbbulikról kapta a nevét, az együttes még igencsak fiatal: alig négy éve adta ki első albumát, igaz, mára az egyik legnépszerűbb indie-rockzenekar lett a szigetországban. Az alig két éve debütáló Klaxons zenéjét nehéz meghatározni: a new rave-ként emlegetett stílusban van indie, punk, funk, dance - az eredmény napjaink egyik legkedveltebb brit zenekara, amely szombaton lép színpadra.

A Manic Street Preachers ugyan már jó húsz éve létezik, ettől függetlenül itthon még mindig kevéssé ismertek - pedig hajmeresztő dolgok történnek velük, jó tíz éve például egyik társuk egy interjú után egyszerűen eltűnt. A többiek nem adták fel, továbbra is zenélnek, most épp legújabb albumukkal érkeznek a Szigetre az utolsó előtti napon.

Szintén a "korosabb" generációt képviseli a Placebo, amely az alternatív rockzene egyik legismertebb brit képviselőjeként Magyarországon is többször járt már. Ezúttal ők is legújabb lemezükkel érkeznek. S ha már új lemez: a nyughatatlan producer, Norman Cook ezúttal Fatboy Slim névre keresztelt, többek között kilenc MTV zenei díjjal bíró produkciójával érkezik, hogy bemutassa Here Lies Love című új korongját.

Ez nem más, mint a Fülöp-szigeteki elnök asszony, Imelda Marcos életének feldolgozása többek között Tori Amos, Cyndie Lauper, Sarah Jones vagy Candie Payne bevonásával. A rockos stílusokat kevésbé kedvelőkre is gondoltak a szervezők: a szintén brit The Prodigy a kilencvenes évek óta az egyik legismertebb elektronikus zenei formáció, és a változatosság kedvéért ők is új albumukat népszerűsítik péntek este.

A Nagyszínpad leginkább várt eseménye viszont mégis egy amerikai formáció koncertje lesz: több mint tíz éve, hogy a Faith No More feloszlott, és a rajongók csak remélhették, hogy a tagok egyszer még újra összeállnak. A kemény rockzene egyik kultikusnak tartott zenekara (amelyben megalakulásakor egy rövid ideig még Courtney Love is énekelt) idén egy turné erejéig ismét koncertezik - ők zárják vasárnap este a Sziget Fesztivált.

Idén nem mindig érdemes a régi, megszokott színpadokat keresni. A HammerWorld helyett most Rockszínpad lesz, egyesült a korábbi A38 és a Wan2, a magyar előadók pedig az MR2 színpadon lépnek fel.

Külön helyszínt (a korábbi színház- és táncszínpad helyét) kapott a Pécs 2010 projekt: a színpadon magyar, balkáni és mediterrán koncertek, tánc- és színházi produkciók láthatók.

Négy nép kerül a középpontba az idei Szigeten: Németország, Japán, Izrael, valamint Katalónia kultúrája egy-egy évforduló kapcsán jut kiemelt szerephez a fesztiválon.

A Hungarikum Faluban hazánk népi kultúrájának értékeit szeretnék bemutatni népművészeti, kézműves, gasztronómiai programok segítségével - nem csak a külföldieknek.

Lily Allen ma este lép fel

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A Faith No More idei koncertturnéjáról

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Vasárnap este az egy turné erejéig újra összeálló Faith No More zárja a fesztivált
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.