Kislányok álma, A vérszipoly

"Émelyítő a vér szaga. Állattetemek százai lógnak ezüstkampókon, merev testükön csillog a rájuk fagyott vér. ... A padló síkos a víztől és a vértől". Ezekkel a sorokkal kezdődik Darren Shan Vérszipoly című bestsellere, a Vámpír-sorozat harmadik kötete, amely sikerét főként a tizenéves lányokból álló olvasóközönségének köszönheti.

A Darren Shan művésznéven író Darren O'Shaughnessy, az ifjúsági irodalom igazi sztárja. 12 kötetes Vámpír-sorozatát 37 országban 30 nyelven adták ki, dedikálásain tinédzserek hadai várják, itthon is. Első sikeres kötetéből, a Rémségek Cirkuszából Salma Hayekkel és Willem Dafoeval a Universal forgat filmet. A Daily Telegraph-ban a szerzővel készült interjúban O'Shaughnessy a könyvei körül kialakult rajongást egyenesen a Beatles-mániához hasonlítja. A szerzőt is meglepte, hogy a könyvek témája és ismertsége alapján várható felháborodás elmaradt.

Móra: az áldozatos könyvkiadó

A Vámpír-sorozat tizenkét kötete azt dolgozza föl, ahogyan egy kiskamasz - hogy barátját megmentse - vámpírrá változik, és fokozatosan beilleszkedik a vérszívók társadalmába. A "jó" vámpírok nem ölik meg áldozataikat, ellentétben a "rossz" oldal tagjaival, akik ellen a főhős és barátai véres csatákat vívnak, például a pokolban. Végül persze minden jóra fordul: egy időutazás teszi deus ex machinaként meg nem történtté a véres cselekményt.

A regények egyszerű tőmondatokban számolnak be a kalandokról, amelyeket legtöbb esetben a barátság, hűség és összetartás motivál, viszont az összecsapások, a helyszínek, és főleg a szereplők leírása inkább Stephen Kinget idézi. Igaz, hogy a szerző nyelvezetének köszönhetően a horror igen felületes: a borzalmak megidézése leginkább a vér szó halmozásában merül ki.

Péterfi Rita olvasáskutató 2008-as, és Nagy Attila 2003-as felméréséből is kiderül, hogy ezek a regények Magyarországon is egyre népszerűbbek.

- Összesen nyolc kisvárost vizsgáltunk, mert erre volt lehetőségünk, de korábbi kutatásainkból tudjuk, hogy ezek közelítik meg leginkább az országos átlagot. Az itteni könyvtárakból kölcsönzött könyvek között toronymagasan vezet a minőségi irodalomnak aligha nevezhető Thomas Brezina, akit Jókai Mór is megirigyelhetne: tizenhat év alatt 450 kötetet írt. Darren Shan a tizenhetedik helyen tanyázik, rögtön Janikovszky Éva mögött.

Könyveit inkább a fiatal, 10-12 éves generáció olvassa, főleg lányok. Nem hiszem, hogy a huszonegyedik században értelme lenne egy könyv betiltásáról beszélni, de szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy a gyerekek Lázár Ervin meséit olvassák, vagy azt, hogy egy Darren Shan-könyvben hogyan mészárolja le a főszereplő családját egy démon. Én magam is osztom a gyerekirodalommal foglalkozó szakemberek véleményét, hogy ez irodalmi pedofília, de egyszerű az ellenszere: a szülőknek oda kéne figyelniük arra, hogy mit olvasnak a gyerekeik - magyarázza Péterfi.

Darren Shan könyveit nem egy ponyvakiadó, hanem a Móra terjeszti, nem titkolja, hogy nagy sikerrel.

- Az olvasók valamennyi rétegéhez el akarunk jutni, és a Darren Shan-könyvekre láthatóan van igény. Reméljük, hogy aki e kötetek révén megismerkedik az olvasás élményével, az később más irodalmat is kézbe vesz majd. Ha azt kérdezik, hogy melyik a legjobb könyvünk, nyilván nem ezt említem, de ha azt, hogy melyik az egyik legsikeresebb, akkor feltétlenül Darren Shan jut eszembe.

A gyerekek türelmetlenek, ha a sorozatból egy könyv nem időben jelenik meg, és a fordítással kapcsolatban is rendkívül kritikusak, ami azt jelzi, hogy sokan eredetiben is olvassák a regényeket. Hogy a gyerekemnek odaadnám-e a könyvet? Nem ajánlanám neki, de valószínűleg előbb-utóbb barátai, osztálytársai úgyis a kezébe adnák. Akkor viszont leülnék vele megbeszélni az élményeit. Hozzátenném, hogy 12 éven felülieknek ajánljuk a sorozatot - mondta lapunknak M. Szabó Csilla, a Móra Könyvkiadó szerkesztője.

Dr. Ranschburg Jenő pszichológus szerint egyáltalán nem véletlen, hogy épp a tizenéves lányok rajonganak a kötetekért, mert valójában a horrorolvasás az érzelmi kapcsolatkeresés egyik formája, amely a nők életében mindig is fontosabb.

- A horror összebújásra késztet, arra hogy belekapaszkodjunk valakibe, egy biztos pontba - szülőbe, barátba - hogy enyhítsük a szorongást. Ez természetes dolog, és azok, akik ilyeneket szeretnek olvasni, valószínűleg teljesen egészséges lelkű gyerekek. Fel sem merül bennük az, hogy esetleg ostoba, vagy ízléstelen az, amiről szó van, kizárólag a regény érzelmi síkja foglalkoztatja őket - magyarázza dr. Ranschburg Jenő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.