Pattanóbogarak, menekülés!

A húszéves Tankcsapda jubileumi rockzsúrjával kezdődik ma, "mínusz egyedik" napján a Sziget Fesztivál. Holnap, a nulladik napon a rasszizmus ellen hangolnak a zenekarok, a hátralévő öt nap fő attrakciója pedig a hamvaiból feltámadt Faith No More koncertje.

Húsz évvel ezelőtt, a csendben elmálló rendszer oldalában vidáman tett-vett egy lemezbolti eladó Debrecenben. Kereshették rajta a vevők a Sex Pistols, a Rolling Stones vagy épp az Aerosmith bakelitjeit, egyre csak alakuló zenekara járt a fejében. A langy sörgőzben, végül Tankcsapda néven megalakult zenekar ma este a Sziget nagyszínpadán fél kilenctől ünnepli fennállásának két évtizedét - a szervezők reményei szerint ötvenezer "tanker" társaságában.

Lukács László, a Tankcsapda arca. Húsz éve a fronton

Az örökké alakuló "szigetvilág" ez évi játékszabályai szerint a magyar zenekarok további egy napot kapnak a nagyszínpadélményből: a nulladik nap rasszizmus elleni minikfesztiváljának menüjén - külföldi kollégák mellett - az Anima Sound System, Bródy János, a KFT, a Kiscsillag, a Kispál és a Borz, Quimby és az LGT is fellép. De az előestére már - az idén tizedszerre - fél háromtól a világzenei színpad is kinyit, ahol a következő napokban fellépő Palya Bea, Besh O'Drom, Napra, Csík, Buena Vista és Khaledet "előzenekaraként", a nonstop dzsesszprodukció részeként a Miles Davis egykori zenésztársaiból és indiai muzsikusokból alakult - Miles from India koncertje is hallható.

A környékbeli kerületek szomorkás polgármestereinek beígért hangtompító alkalmatosságoknak a fesztivál vasárnapig tartó, "hivatalos" öt napján is lesz mit elszigetelniük. Csak hogy a központi tér leghangosabbra feltekert nevezetességeit említsük: a brit üdvöske, Lily Allen, a néhány éve a fellépésből primadonnaként kifaroló elektronikus-rock-punk Prodigy, a legutóbb 1997-ben itt járt, és sok év hallgatás után újra összebékült, Európában turnézó Faith No More, a francia-brazil posztpunk/lounge Nouvelle Vague, vagy a tengerentúlról érkező punk-rock csapat, a The Offspring szólamait.

A 45 ezer forintos bentlakós, a 37 ezer forintos hazamenős hetijegyek, és a 10500 forintos napijegyek helyett elegendő a 11-től érvényes, éjszakai belépőt megváltania annak, aki az évek óta komoly cirkuszi felhozatal idei sztárját, a La Fura dels Baus nevezetű, katalán látványszínház produkciójára kíváncsi: amint az éj leple alatt egy 72 tonnás daru segítségével - magyar zenei aláfestéssel - 60 emberből álló "élő hálót" feszítenek az égre. A légiparádé mellett katalán bűvészjátszótér is várja a nagyérdeműt, ahol ember nagyságú csövekből, kerekekből, golyóbisokból, biciklivázakból készült mozgó szobrokon kéretik egyensúlyozni.

A szervezők ingatag lelki egyensúlyát a kedvezményes éjszakai jegyek mellett az elkövetkező napokban a vírushisztéria is kibillentheti: Gerendai Károly ügyvezető azonban a H1N1 ellen szigorú egészségügyi protokollt - több mobil illemhelyet, zuhanyzót, fertőtlenítő kézmosót - ígért; a tisztasági részleg terebélyesedését ezen felül fertőzőbeteg-elkülönítő szakasszal és megnövelt számú betegszállító autó készenlétbe helyezésével nyomatékosította.

A fesztiválkaranténban a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program külön bejáratú propagandasátrában dacol, exkluzív balkán, díva és mediterrán nappal. Ráadásul az idén azt is megjósolhatja az ember, kivel fut össze a színházi és sátorrengetegben: az iwiw internetes kapcsolathálóján tematikusan kibogarászhatjuk a szigetre készülő ismerőseinket. Talán még néhány olyan őslakost - pézsmacincért, diófacincért, feketesárga pattanóbogarat - is elcsíphetünk, aki nem távozott ideje korán a placcról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.