Előkerült Pécs római kori bazilikája

Azok az ókeresztények, akik Pécs világhírű, festett sírkamráiban nyugodtak, talán még láthatták Sopianae bazilikáját. Ez a háromhajós épület ugyanis valamikor 300 és 340 körül ott magasodott Pécs római kori elődjének fórumán, míg 340 táján le nem égett.

Ennek a bazilikának amúgy semmi köze nem volt a keresztényekhez, egykor ugyanis azt a csarnokszerű középületet nevezték bazilikának, amely a fórum oldalán állt, s benne nem vallási élet, hanem kereskedelem és ítélkezés folyt, főként rossz idő esetén - tudtuk meg Tóth Zsolt régésztől. Később ennek az épülettípusnak az elrendezését alkalmazták a keresztény templomoknál, így kapcsolódott aztán a bazilika fogalma a mai napig a kereszténységhez.

Tóth elmondta, bár minden római város fóruma mellett állt bazilika, Pannoniában csak Aquincumban és Pécsett sikerült megtalálni. A baranyai megyeszékhelyen tavaly, egy biztosító irodaházának építését megelőző ásatáson kerültek elő a maradványai. E helyen már az I. századtól kezdve kimutathatók voltak épületnyomok. A szóban forgó 55 méter hosszú és 27 méter széles épület azonban a IV. század elején épülhetett egy korábbi, kisebb helyén, amikor Sopianae az újonnan létrehozott Valeria tartomány központja lett. A feltárások szeptemberben folytatódnak, az épület alapjait pedig később valószínűleg bemutatják a leendő irodaház pinceszintjén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.