Virtuális virtuózok

A fontos koncerteket, színházi előadásokat már otthon, élőben, a számítógép képernyőjén is megtekintheti, aki megelégszik a "virtuális valósággal". Az élmény minősége persze kérdéses, de tény: így azok is megismerhetik a műveket, akiknek nincs kedvük, lehetőségük a helyszínre menni, vagy drágának találják a jegyet.

Az biztos, hogy a számítógépről visszaköszönő produkció, nem ugyanazt az élményt nyújtja, mint az élő. (Akkor talán a nagy népszerűségnek örvendő, számos műfajt felvonultató videomegosztó oldalaknak sincs értelmük?)

A www.classiclive.com oldal küldetésének tekinti, hogy az általában egyszeri, kiváltságos közönségnek szóló zenei koncerteket könnyen és olcsón oszsza meg az érdeklődőkkel. Így - írja az oldal - percről percre nyomon követhető, mi történik a művészet világában, hiszen a minőségi előadások és a naprakész információk mindig ott vannak a képernyőn.

A 2007 óta működő site-on klasszikus zenei koncerteket, operákat és balettelőadásokat lehet megtekinteni, az élő közvetítést, majd a felvételt - az azt következő három hétben - bármikor. Ami pedig az ehhez tartozó költségeket illeti: az mindenképpen alacsonyabb, mintha bármelyikre jegyet váltanánk. (Nem beszélve a külföldi hangversenyekről, ahol az utazás-szállás költsége is megdobná a kiadásainkat.) öt euróért huszonnégy órán át, kilenc euróért egy hétig, nyolcvan euróért pedig már fél évig figyelemmel kísérhetjük a honlapon közzétett felvételeket, többek között a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar eseményeit.

Főigazgatójuk, Kovács Géza szerint nem csökkenti a látogatók kedvét, ha felvételről is megnézhetik a hangversenyeket. Bár az élmény nem ugyanaz, mégis milyen jó, hogy akár a Csendes-óceán közepén hajózva is megnézhetik a koncerteket. A filharmonikusok hangversenyeire amúgy főként külföldiek vesznek jegyet, és a honlapon is jóval kevesebb a magyar előfizető. Ez valószínűleg nem a költsége miatt van így, hanem a hazai internetezési szokások miatt.

A Fidelio.hu főszerkesztője, Zsoldos Dávid jó promóciós eszköznek nevezte az internetes hangverseny-közvetítést. Hasznos a zenekaroknak, akik ezzel olyan közönséget is elérhetnek, amelyet amúgy nem tudnának. És annak ugyancsak jó, aki éppen nem tud ott lenni egy adott előadáson. Ha nőnek az oldalon az előfizetések, az azt jelzi, hogy a piacon igény van a zenehallgatás e formájára, és az oldal fontos funkciókat lát el. Nemzetközi termékről lévén szó, a világ minden táján örömmel fogadják a magyar komolyzenét - mindez a popzenéről nem mondható el.

A komolyzene internetes közvetítésére nemcsak a Finnországból indult kezdeményezés vállalkozik. Például a New York-i Metropolitan Opera és a Berlini Filharmonikus Zenekar is közzéteszi előadásait a világhálón. A Classiclive.hu kínálata viszont jóval bővebb.

Száznál is több színdarab felvételével rendelkezik jelenleg a Szinhaz.tv - mondta el a honlap projektvezetője, Herner Dániel. Jelenleg két teljes, Örkény színházas darab érhető el az oldalon (a Blogszínház és a Búvárszínház című), számos ajánló és rövidebb anyagok mellett. A komplett előadások mindig időszakosan tekinthetők meg. Az egyedi jogdíjak miatt nehéz bizonyos darabokat feltenni, de a honlap üzemeltetői keresik a megoldásokat. Többek közt arra is volt már példa, hogy a Magyar Televízió archívumából került fel a honlapra egy videó, vagy egy színháztól kaptak felvételeket.

Tervezik még azt is, hogy - a classiclive.com-hoz hasonlóan - rendszeresen egész produkciók elérhetők legyenek náluk is, ha a színház már levette műsoráról. Így nem csökken a látogatottságuk - véli Herner -, ugyanakkor pluszbevételt hoz, tekintve, hogy a szolgáltatás fizetős lenne. Ezzel megnézhetünk olyan darabokat, amikről lemaradtunk, vagy amiket szívesen felelevenítenénk, sőt ezzel a külföldön tartózkodó magyaroknak ugyancsak kedveznének.

A TÁP Színház vezetője, Vajdai Vilmos színész-rendező egyáltalán nem idegenkedik a technika beemelésétől a művészetbe. Nem meglepő, hogy ő is támogatja a darabok feltöltését a netre. Úgy véli, így terjed a színház népszerűsége, azok ugyancsak kedvet kaphatnak hozzá, akik korábban be nem tették volna a lábukat egy előadásra. Aki pedig el akar menni színházba, azt úgysem lehet lebeszélni róla.

Páholyban - otthon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.