Valami bűzlik Michiganben

Mint kiderült, ezúttal egy Amerikában felállított Kis hableány-szobor sérti a szerzői jogokat. Nemrég pedig egy svéd szerző vett át a bíró szerint túl sokat J. D. Salinger Zabhegyezőjéből. Kedélyborzolás az óceán két partján.

Valami bűzlik Michiganben. Dán közbejárásra az 50 ezer alkotó érdekeit védő Művészek Jogvédő Társasága (ARS) kifogást emelt az USA északi államának nyolcezres települése, Greenville Kis hableány-szobra ellen, az ugyanis annyira hasonlít a koppenhágai eredetire, hogy annak szakasztott mása.

Bár a helyi szobrászt, David Willisont csak a jó szándék vezérelte, amikor a városka éves, nyári dán fesztiválja nyomán utánzatot készített, megrendelői elfeledkezhettek róla, hogy Koppenhága egyik fő nevezetességének jogszerű reprodukciói 56 ezer dollárt kóstálnak a kereskedelmi forgalomban, és még egy papírnehezék szobrocskáért is 3 ezret kell leszurkolni. A szerzői jogok ugyanis az eredeti alkotó halálától számított hetven évig, azaz az 1959-ben elhunyt Edvard Eriksen esetében 2029-ig az örökösöket illetik.

- Ha elterjed a szobor Amerika-szerte, akkor elhomályosítja a koppenhágait - ezzel az érvvel lépett fel Theodore Feder, az ARS elnöke az évente másfél millió turistát vonzó eredeti védelmében. A Michiganben garantáltnak tűnő siker dacára neki is fájhat a feje: a meseíró, Hans Christian Andersen itteni rajongói ugyanis egyenesen teleszórták az Újvilágot hasonló alkotásokkal.

Annette Andersen például - aki csak névrokona az írónak - az Iowa állambeli Kimballtonban 12 ezer dollárt gyűjtött az ottani verzióra, és most egyszerűen abban reménykedik, hogy a kétmillió példányban megjelenő The Wall Street Journal cikke dacára sem kerül majd az Eriksen-örökösök látókörébe. A kanadai Vancouver városa legalább annyira előrelátó volt, hogy kissé átszabta a saját változatát. De kegyeleti szempontból is érdekes, hogy mi történik majd Victor Borge dán-amerikai előadóművész sírjával, amelyet szintén a Kis hableány mása ékesít a Connecticut állambeli Greenwichben. Keveset nyom a latba, hogy a koppenhágai vízparti "eredeti" is másolat: mivel számos alkalommal megrongálták már, a valódit titkos helyen őrzik.

Ezzel együtt Skandinávia egyenlített: az elmúlt hetekben egy amerikai-svéd plágiumper borzolta a kedélyeket az óceán ezen oldalán; ebben svéd szerző áll vesztésre. Egy manhattani bírónő elsőfokon betiltotta Fredrik Colting, alias "J. D. California" Nagy-Britanniában angolul már megjelent regényét, amelyben "C. úr" néven J. D. Salinger világhírű Zabhegyezőjének Holden Caulfieldjét emelte át túlságosan szabadon. Az ügy a különc, visszavonultan élő, és 44 éve semmit sem publikáló Salinger személye miatt amúgy is komoly médiavisszhangot keltett Amerikában.

A nemzedéki kontrasztot tekintetbe véve különösen: a felperes 57 évvel idősebb az alperesnél. Figyelmet keltett a bírónő, Deborah A. Batts irodalomesztétikai ítélőereje is, hiszen 37 oldalas indoklásában ilyen összehasonlító megállapításokat tesz: "Colting ugyan szándéka szerint szabadgondolkodású, autentikus és romlatlan ifjúként állítja be Caulfieldet, aki makulátlan bírája a körülötte lévő embereknek, valójában azonban mindezeket Salinger is alaposan és nyilvánvalóan leírja saját narratívájában". A fiatal író fellebbezett, de igencsak meglepődött az ítéleten. - Nevezzenek akár tudatlan svédnek, de soha nem gondoltam volna, hogy könyveket tiltanak be az Egyesült Államokban - nyilatkozta.

Szaporodik a Kis hableány
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.